Πρωταπριλιάτικα ψέματα: Οι ρίζες του εθίμου - The Daily Owl
fade
29163
post-template-default,single,single-post,postid-29163,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Πρωταπριλιάτικα ψέματα: Οι ρίζες του εθίμου

Το έθιμο των πρωταπριλιάτικων ψεμάτων είναι πανευρωπαϊκό και τηρείται από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Από πού ξεκίνησε; Θα σας πούμε ψέματα, καθώς οι ιστορικοί και λαογράφοι προσπαθούν ακόμα να εντοπίσουν την ακριβή προέλευσή του. 

 

Στα αγγλικά η γιορτή λέγεται April Fools’ Day, στα γαλλικά Poisson D’ Avril (δηλαδή το απριλιάτικο ψάρι) και στα γερμανικά Aprilscherz. Σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική άποψη, το έθιμο διαδόθηκε από τη Μεσαιωνική Γαλλία, ωστόσο οι ρίζες του αναζητούνται στους Κέλτες, τους Ρωμαίους και τους Αρχαίους Έλληνες. 

 

 

 

 

pinocchio - benigni

 

 

 

 

Η κέλτικη εκδοχή

 

Οι Κέλτες ήταν εξαιρετικά ικανοί ψαράδες και η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, που ο χειμώνας είχε, πλέον, περάσει. Ωστόσο, ήταν ακόμα δύσκολο να πιάσουν ψάρια κι έτσι όλοι οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους την πρώτη μέρα της δουλειάς τους. Έτσι, η συγκεκριμένη συνήθεια έγινε έθιμο που διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

 

 

 

 

Η γαλλική εκδοχή

 

Η δεύτερη εκδοχή θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν ως πρώτη ημέρα του χρόνου την 1η Απριλίου. Ο βασιλιάς Charles IX, όμως, μετέφερε την αρχή του χρόνου την 1η Ιανουαρίου. Αρκετοί Γάλλοι δεν συμφώνησαν με την απόφαση αυτοί και κάποιοι συνέχισαν να γιορτάζουν την 1η Απριλίου ως Πρωτοχρονιά. Όσοι τους κορόιδευαν, τους έστελναν δώρα κι έτσι αυτή η συνήθεια μετατράπηκε σταδιακά σε έθιμο.  

 

 

 

 

Το έθιμο στην Ελλάδα

 

Το συγκεκριμένο έθιμο διαφοροποιήθηκε στην Ελλάδα. Λέμε ψέματα για να ξεγελάσουμε τον άλλο και αν τα καταφέρουμε, θεωρούμαστε τυχεροί. Σύμφωνα με τους λαογράφους, σε ορισμένες περιοχές ο “θύτης”, εφόσον το ψέμα του γινόταν πιστευτό από το “θύμα”, θα είχε καλή σοδειά, ενώ το θύμα θα ήταν άτυχο για το υπόλοιπο της χρονιάς. Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο “ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή“. Επίσης ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας ερμηνεύει το πρωταπριλιάτικο ψέμα ως έναν τρόπο παραπλάνησης των δυνάμεων του κακού, που λειτουργεί ως όρος μαγνητικής ενέργειας για μια επικείμενη επιτυχία.  

 

 

Πηγή 

 

Διαβάστε ακόμα:

Halloween έθιμα το Πάσχα; Κι όμως υπάρχουν

No Comments

Post a Comment