Η απολογία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για το θάνατο του Snape - The Daily Owl
fade
30232
post-template-default,single,single-post,postid-30232,single-format-gallery,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Η απολογία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για το θάνατο του Snape

Κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης του Hogwarts, η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ απολογείται δημόσια – μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter – για τον θάνατο κάποιοι από τους αγαπημένους μας ήρωες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τελευταίας πράξης τους Β΄ Μαγικού Πολέμου. Τα προηγούμενα χρόνια είχε απολογηθεί για τον Fred Weasley και τον Remus Lupin. Φέτος, ήταν η ώρα του Severus Snape

 

 

 

 

Η Ρόουλινγκ, πάντα με χιούμορ, παρακάλεσε το κοινό να μην ξεκινήσει πόλεμο με αφορμή τη δήλωσή της, προσθέτοντας ότι έψαχνε για καταφύγιο η ίδια.

 

Έπρεπε να απολογηθεί, όμως, για τον θάνατο του Snape; Έχει κάποιο νόημα η οποιαδήποτε απολογία για τον οποιοδήποτε θάνατο μέσα στον κόσμο του Χάρι Πότερ και δη στο πλαίσιο της Μάχης του Hogwarts; Σύμφωνα με τη μία άποψη, το νεόκοπο “έθιμο” της συγγραφέα εξυπηρετεί τον διττό σκοπό της υπενθύμισης του λόγου για τον οποίο καθένας από αυτούς τους ήρωες έχασε τη ζωή του και την εξιλέωση της ίδιας ως προς την εκάστοτε επιλογή της. Εφόσον η ίδια κρίνει ότι πρέπει να ανοίγει ξανά η κουβέντα για κάθε έναν τραγικό θάνατο, προφανώς και θα συνεχίσει να το πράττει.

 

Σύμφωνα, όμως, με την αντίθετη άποψη, πρόκειται καθαρά για fan service και δη απρόκλητο και άνευ λόγου ύπαρξης, καθώς περιπλέκει τα πράγματα περισσότερο από όσο φέρεται να τα απλοποιεί.

 

 

Τι πάει να πει “συγγνώμη που σκότωσα τον Snape”;

 

 

tumblr_inline_o0y6opBNkA1rhr6dc_500

 

Όπως ήταν φτιαγμένη η ιστορία του Snape, προφανώς και κάποια στιγμή θα πέθαινε. Ο ίδιος, μάλιστα, “έφυγε” με έναν τρόπο ηρωικό, που άρμοζε απόλυτα στον διαχρονικό ρόλο του μέσα στη χαριποτερική ιστορία. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ιστορία με δεκάδες παρακλάδια, που όλα συνδέονται μεταξύ τους και δεν διαδραματίζονται σε έναν ονειρεμένο κόσμο, όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες και κανείς δεν χρειάζεται να θυσιαστεί για να επικρατήσει το κοινό καλό. Μιλάμε για τον μαγικό κόσμο εκείνης της εποχής και για την αντιμετώπιση του πιο επικίνδυνου εν ζωή μάγου. Μακάρι να μη χρειαζόταν να πεθάνει ο Snape, o Lupin, o Sirius, o Fred Weasley, ο οποιοσδήποτε ήρωας που αγαπήσαμε λίγο παραπάνω στα βιβλία και τις ταινίες της σειράς Χάρι Πότερ. Όμως, όλοι αυτοί πέθαναν και μάλιστα υπηρετώντας κάποιον σκοπό. Αυτός ακυρώνεται κάθε φορά που η συγγραφέας αποφασίζει να απολογηθεί για κάθε θάνατο, με σκοπό να καταλάβει το κοινό ότι εκείνη αναγνώρισε το λάθος της.

 

 

Δεν υπάρχουν λάθη στη λογοτεχνία. Υπάρχουν επιλογές ως προς την πορεία της ιστορίας και των ηρώων που τη διαμορφώνουν. Εφόσον αυτές έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει κανένας λόγος απολογίας. Δεν θα αγαπάμε λιγότερο τη Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, αν του χρόνου δεν απολογηθεί π.χ. για τον θάνατο της Lavender Brown. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Μια συγκινητική άγνωστη λεπτομέρεια για τον Snape από τη μονομαχία του με την McGonagall

Severus Snape και James Potter: Ποιος ήταν ο κακός και ποιος ο ήρωας;

Η ζωή του Severus Snape

11 φορές που ο Snape ήταν ο πιο δύσκολος καθηγητής στο Hogwarts. 

O Alan Rickman δεν ήταν πάντοτε ευχαριστημένος με το ρόλο του Snape

 

Meta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment