Ανατριχίλα με άρωμα Ιαπωνίας | Τα δαιμονικά πνεύματα της Άπω Ανατολής – The Daily Owl
fade
61640
post-template-default,single,single-post,postid-61640,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ανατριχίλα με άρωμα Ιαπωνίας | Τα δαιμονικά πνεύματα της Άπω Ανατολής

Κάθε φορά που έρχεται το Halloween βγαίνει από την κρυψώνα του κάθε τρομακτικό πλάσμα και από το σεντούκι της δυτικής – και όχι μόνο – παράδοσης κάθε μύθος που συνδέεται με τα πνεύματα και την επιστροφή τους στον πραγματικό κόσμο. Με τις ρίζες του να ξεκινούν στην αρχαία Κέλτικη γιορτή του Samhain, το Halloween έχει διαδοθεί από τη Δύση σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι αν έχει φτάσει σε κάθε άκρη της γης για εμπορικούς λόγους, δεν παύει να αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για μασκάρεμα, πάρτι και πολιτιστική ευαισθητοποίηση. Αφού λοιπόν είναι η εποχή των πνευμάτων, των φαντασμάτων και κάθε λογής τεράτων ας ανακαλύψουμε τα τέρατα και τα δαιμονικά πνεύματα της ανατολής και συγκεκριμένα της Ιαπωνίας.

 

Yokai στα Ιαπωνικά είναι ο ορισμός για όλα τα υπερφυσικά όντα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην  ιαπωνική παράδοση. Tα περισσότερα αρχίζουν να καταγράφονται την Εποχή Edo και χωρίζονται σε κατηγορίες όπως τα οni (δαίμονες), τα yurei (φαντάσματα) κ.τ.λ. 

 

 

Satori

 

 

Πιθηκόμορφα και σαρκοβόρα, τα Satori ζουν στα βάθη των Ιαπωνικών βουνών. Εμφανίζονται στους ταξιδιώτες και διασκεδάζουν διαβάζοντας τις σκέψεις τους, ενώ αν είναι ενδιαφέρουσες μπορεί και να τους καταβροχθίσουν. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσει κάποιος από αυτά είναι να μην σκέφτεται απολύτως τίποτα κι έτσι τα Satori να βαρεθούν και να φύγουν. Το όνομά τους σημαίνει “διαφωτισμός” με τη Βουδιστική έννοια και το όνομα αυτό τούς αποδόθηκε ακριβώς για το λόγο ότι για να σωθείς από εκείνα πρέπει να αδειάσει το μυαλό σου – τεχνική και φιλοσοφία που αποτελεί τη βάση του Βουδισμού.

 

 

 

Mikoshi nyudo

 

 

Άτυχος όποιος πετύχει στο δρόμο του και κοιτάξει έναν Mikoshi Nyudo. Εμφανίζονται δίπλα σε ερημικές γέφυρες, διασταυρώσεις και δρόμους ειδικά τη νύχτα ώστε να μην υπάρχουν μάρτυρες που θα τους χαλάσουν τα σχέδια. Εξωτερικά δείχνουν σαν άκακοι ταξιδιώτες μοναχοί, μα μόλις κάποιος σηκώσει το βλέμμα του πάνω τους ο λαιμός τους μακραίνει, ψηλώνουν, τα χέρια τους μεταμορφώνονται σε γαμψά νύχια και τα μαλλιά τους μοιάζουν με άγριο τέρας. Σχεδόν κανένας δεν έχει επιζήσει μετά την συνάντησή του με αυτό το βίαιο Yokai, πολλοί παρέλυσαν και λιποθύμησαν μόνο από την όψη του Mikoshi Nyudo και ύστερα αυτό τους ξέσκισε το λαιμό, άλλοι προσπάθησαν να το προσπεράσουν αποστρέφοντας το βλέμμα τους ή να απομακρυνθούν με κάποιο τρόπο, όμως τότε το Mikoshi Nyudo τους εξαπέλυσε βέλη μπαμπού. Οι ελάχιστοι που ήξεραν το κόλπο αντιμετώπισης του τέρατος – που το όνομα του σημαίνει «συνάντηση μάτι με μάτι» – το κοίταξαν από τα μάτια μέχρι τα πόδια και του είπαν «Έχασες! Προέβλεψα τα κόλπα σου» και τότε το μάλλον οξύθυμο Yokai έτρεξε μακριά μέσα στο θυμό αφήνοντας τον περαστικό να συνεχίσει το δρόμο του.

 

 

 

Nuribotoke

 

 

Είναι ο τύπος δαίμονα που θα ξετρυπώσει από την ντουλάπα αν την ξεχάσεις ανοιχτή τη νύχτα. Μοιάζει με μια μαλακή μεγάλη μαύρη μάζα με τους βολβούς των ματιών του να κρέμονται έχοντας και μια γατίσια ουρά που σπάει τα πάντα στο πέρασμα της. Θυμίζουν στη συμπεριφορά τoυς καλικάντζαρους της Δύσης, καθώς σκοπός τους είναι να κάνουν ζημιές και να ξεγελάσουν τους ανθρώπους. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την επαφή μαζί τους, κλείνοντας αρχικά τις ντουλάπες πριν νυχτώσει και ρίχνοντας για καλό και για κακό αλάτι στο σπίτι.

 

 

 

Hone Onna

 

 

Οι Hone Onna (Γυναίκα Κόκαλο) είναι γυναίκες που μένουν προσκολλημένες στο αντικείμενο του πόθου τους μετά το θάνατό τους. Τα φαντάσματα αυτά σηκώνονται κάθε βράδυ από τον τάφο και μη γνωρίζοντας ότι είναι νεκρές επισκέπτονται τον εν ζωή αγαπημένο τους. Τα φαντάσματα αυτά παρουσιάζονται όπως ήταν εν ζωή, ως όμορφες γυναίκες και μόνο όσοι δεν πιστεύουν στην αγάπη, δεν είναι ερωτευμένοι ή έχουν βαθιά θρησκευτική πίστη μπορούν να δουν την πραγματική τους μορφή δηλαδή αυτή του σε αποσύνθεση νεκρού που επέστρεψε από τον τάφο. Κάθε βράδυ, λοιπόν, η Hone Onna περνά τη νύχτα με τον αγαπημένο της που ενώ στην αρχή έπαθε σοκ καθώς την θεωρούσε νεκρή, η χαρά της επιστροφής της τον τυφλώνει. Οι δυο τους ζουν κάθε βράδυ τον έρωτά τους με τον εν ζωή εραστή να αποδυναμώνεται όλο και πιο πολύ μέχρι να την ακολουθήσει στον θάνατο. Τα φαντάσματα αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα πιο ήπια στην Ιαπωνική παράδοση καθώς δεν είναι βίαια αλλά ούτε γνωρίζουν ότι βλάπτουν τον αγαπημένο τους.

 

 

 

Onryo

 

 

Τα πιο βίαια, ανατριχιαστικά και εκδικητικά φαντάσματα των Ιαπωνικών μύθων είναι τα onryo. Αποτελούν φαντάσματα ανθρώπων που πέθαναν φορτισμένοι με τόσο μίσος, ζήλια και δυνατά άσχημα συναισθήματα που η ψυχή τους δεν μπορεί να περάσει στην «αντίπερα όχθη». Η ψυχή αυτή, λοιπόν, μεταμορφώνεται σε ένα πνεύμα που ο μόνος λόγος ύπαρξής του είναι η εκδίκηση σε οτιδήποτε συναντήσει. Εμφανίζονται με τη μορφή που είχαν όταν σκοτώθηκαν και συνήθως είναι θύματα πολέμου, φόνου, ή προδοσίας ή έχουν αυτοκτονήσει. Με μόνο κίνητρο την εκδίκηση, απολαμβάνουν να βασανίζουν τα θύματα τους πριν τα σκοτώσουν, ενώ αρέσκονται στο να καταριούνται μέρη και ολόκληρα χωριά. Το πιο γνωστό Onryo είναι η Samara από το The Ring που έχει στοιχειώσει κόσμο και κοσμάκη σε Δύση και Ανατολή.

 

 

 

 

 Noppera-Bo

 

 

Το συγκεκριμένο Yokai μοιάζει πολύ με έναν μέσο άνθρωπο και μπορεί να αφομοιωθεί πλήρως μέσα στο πλήθος. Η επίδραση της ψευδαίσθησης, όμως, περνά όταν το συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο καθώς το Nopperabo δεν έχει πρόσωπο. Συχνάζουν σε ερημικούς δρόμους και αρέσκονται να τρομάζουν θνητούς. Εμφανίζονται είτε με την πλάτη αποκαλύπτοντας τη μορφή τους μόνο όταν γυρνούν απότομα, είτε εξαφανίζοντας σταδιακά τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Όταν συνεργάζονται σε ομάδες, καθώς το θύμα τρέχει μακριά από το πρώτο Nopperabo, ένα δεύτερο με πρόσωπο το πλησιάζει ρωτώντας μήπως χρειάζεται βοήθεια κι όταν το θύμα του εξηγεί το δεύτερο Nopperabo απαντά «Μήπως εννοείς κάπως έτσι;» εξαφανίζοντας και το δικό του πρόσωπο κάνοντας το θύμα να παραλύει από το φόβο του.  Ο πιο διάσημος Noppera-Bo είναι ο χαρακτήρας No-Face από την βραβευμένη ταινία anime του Hayao Miyazaki, Spirited Away.

 

 

 

 

Yama Uba

 

 

Οι Yama Uba, όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, είναι οι γριές μάγισσες που ζουν στα βουνά και τα δάση της Ιαπωνίας – θυμίζουν δε αρκετά τη μάγισσα από το παραμύθι Χάνσελ και Γκρέτελ. Κάποτε ήταν άνθρωποι, όμως, η εμπλοκή τους με άσχημες πράξεις τις διέφθειρε και τις μεταμόρφωσε σε τέρατα. Εμφανίζονται σαν καλοκάγαθες γριούλες προσφέροντας καταφύγιο και φαγητό στους ταξιδιώτες. Το βράδυ όταν τα θύματα τους κοιμούνται παίρνουν την αληθινή τους μορφή προσπαθώντας να φάνε τους καλοταϊσμένους φιλοξενούμενους τους. Οι ρίζες αυτών των μυθικών πλασμάτων βρίσκονται σε μια σκληρή αλήθεια, καθώς παλαιότερα οι οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες αναγκάζονταν να διώξουν ένα μέλος της οικογένειας τους κι αυτό ήταν ή κάποιο μωρό ή κάποιος ηλικιωμένος. Στη δεύτερη περίπτωση οι ηλικιωμένες μητέρες που εγκαταλείπονταν στα δάση θεωρούνταν ότι μεταμορφώνονταν σε τέρατα που ασκούσαν μαύρη μαγεία.

 

 

 

 JoroGumo

 

 

Ο όρος «Γυναίκα Αράχνη» είναι κυριολεκτικός στην περίπτωση των Joro-Gumo. Το όνομα και ο μύθος αυτού του πλάσματος προέρχεται από ένα είδος αράχνης της Ιαπωνίας που μπορεί να μεγαλώσει τόσο που να πιάνει ως θηράματα μικρά πουλιά. Σύμφωνα με το μύθο, όταν μια τέτοια αράχνη φτάσει τα 400 της χρόνια αποκτά μαγικές δυνάμεις κι αρχίζει να τρέφεται με ανθρώπους αντί για έντομα. Είναι δεξιοτέχνες στην απάτη και εξαιρετικά μεταμορφικά όντα, καθώς τείνουν να παρουσιάζονται ως όμορφες γυναίκες παρασύροντας στον ιστό τους νεαρούς άντρες – και όχι μόνο.

 

 

 

 

 Teke Teke

 

 

Το όνομα τους προέρχεται από τον ήχο που κάνουν τα φαντάσματα αυτά περπατώντας με τα χέρια τους καθώς δεν έχουν σώμα από τη μέση και κάτω. Τις περισσότερες φορές είναι φαντάσματα γυναικών που κυνηγούν τα θύματα τους σε σκοτεινούς δρόμους πόλεων κι αν τα πιάσουν τους κόβουν στη μέση κλέβοντας τα πόδια τους. Όπως και με τους περισσότερους αστικούς μύθους η εκδοχή της ιστορίας τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Κάποιοι λένε ότι τα Teke Teke είναι φαντάσματα ανθρώπων που αυτοκτόνησαν, αλλού πιστεύουν ότι παλιά ήταν άνθρωποι που υπέστησαν ένα τρομερό ατύχημα, ενώ πολλοί λένε ότι αν σε πιάσει ένα τέτοιο πλάσμα τότε γίνεσαι κι εσύ ένα Teke-Teke.

 

 

 

 

Gashadokuro

 

 

Τα Gashadokuro είναι γιγάντιοι σκελετοί που περιφέρονται τρίζοντας τα κόκαλά τους στην εξοχή τις πιο σκοτεινές ώρες της νύχτας. Αν κάποιος άτυχος βρεθεί τέτοιες ώρες στον δρόμο τους, απλά θα τον αρπάξουν συνθλίβοντάς τον. Λέγεται ότι τα Gashadokuro ήταν στρατιώτες που τα σώματα τους σάπισαν στα πεδία της μάχης ή περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν χωρίς κηδεία. Έτσι η ψυχή τους δε μπόρεσε να ηρεμήσει και να περάσει στην αντίπερα όχθη και εξελίχθηκαν σε τεράστια φαντάσματα.  Ένα τέτοιo φάντασμα εμφανίζεται και στην ταινία stop-motion: O Κούμπο και οι δυο χορδές.

 

 

 

 

 

 

 Aka Manto

 

 

Αν νόμιζες ότι μόνο το Hogwarts έχει στοιχειωμένες τουαλέτες τότε δεν έχεις ακούσει ποτέ για τον Aka Manto ή αλλιώς τον «Κόκκινο Μανδύα». Σύμφωνα με αυτόν τον αστικό Ιαπωνικό μύθο στα δημοτικά σχολεία, στην πιο παλιά και ταλαιπωρημένη τουαλέτα, συνήθως την τέταρτη στη σειρά – καθώς ο αριθμός τέσσερα είναι ο αριθμός του θανάτου – ζει ο Aka Manto. To μοτίβο των ιστοριών σχετικά με αυτόν τον μύθο πάει κάπως έτσι: «Είναι αργά το απόγευμα στο σχολείο και ένα παιδί έχει απεγνωσμένη ανάγκη να επισκεφθεί τις τουαλέτες, η μοναδική διαθέσιμη είναι η πιο παλιά… η τέταρτη στη σειρά. Το παιδί μπαίνει κι όταν τελειώσει την ανάγκη του πάει να πιάσει το χαρτί μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλο. Τότε μια ξένη φωνή του λέει ‘Κόκκινο ή Μπλε χαρτί’ . Αν η επιλογή είναι κόκκινο ή τίποτα τότε το παιδί δολοφονείται τόσο άγρια που το αίμα του το καλύπτει σαν κόκκινος μανδύας, αν επιλέξει το μπλε τότε όλο του το αίμα αποστραγγίζεται από το σώμα του μέχρι να γίνει μπλε και να πεθάνει.» Κάποια στιγμή ακολουθεί ένα άλλο παιδί που ξέρει μεν το μύθο αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από την καταραμένη τουαλέτα.

 

 

 

 

Kappa

 

 

Τα Kappa τα γνωρίσαμε και μέσα από τα βιβλία του Harry Potter συγκεκριμένα στον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν όταν ο καθηγητής Λούπιν τους δίδασκε πώς να τα αποφεύγουν και να προστατεύονται από αυτά οι μικροί μάγοι. Τα συναντήσαμε, όμως, και σε μια σκηνή στην τελευταία ταινία των Φανταστικών Ζώων: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ. Τα Kappa είναι υδρόβια ερπετικά όντα με σώματα  φτιαγμένα για το νερό καθώς στην ξηρά είναι αρκετά αδέξια. Το όνομα τους σημαίνει «παιδί του ποταμού» καθώς έχουν το μέγεθος παιδιού, όμως εντός ή εκτός νερού είναι πιο δυνατά και από έναν ενήλικα. Η δύναμη τους προέρχεται από το “πιάτο” στην κορυφή του κρανίου τους που πρέπει να παραμένει πάντα γεμάτο νερό αλλιώς μπορεί να πεθάνουν. Δρουν κυρίως σε ομάδες ξεγελώντας το θήραμά τους, με την αγαπημένη τους λιχουδιά να είναι τα ανθρώπινα άκρα. Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ποτάμι έχετε το νου σας διότι τα «παιδιά του ποταμού» καραδοκούν.

 

Ανατριχιαστικά, πολυμορφικά και επικίνδυνα, αυτά ήταν μόνο κάποια από τα πλάσματα που γέννησε η Ιαπωνική παράδοση. Άλλα εμπνευσμένα από τη θρησκεία, άλλα από τη φύση κι άλλα από την ίδια τη ζωή – όπως συμβαίνει άλλωστε και σε κάθε κουλτούρα – τα τερατόμορφα πλάσματα καθρεφτίζουν τους φόβους, τα ερωτήματα για το ανεξήγητο αλλά και τις σκληρές κι άσχημες αλήθειες στον ανθρώπινο κόσμο. 

 

Διαβάστε επίσης:

Τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά φαντάσματα

Halloween | Οι ρίζες της πιο τρομακτικής γιορτής

Από τα manga ως τα anime: Η σύντομη ιστορία των ιαπωνικών κόμικς

My neighbor Totoro (1988)

Οκτώ ταινίες όπου τα ζώα μας έμαθαν πολύτιμα μαθήματα ζωής

 

 

 

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment