Ο θαυμαστός κόσμος των νεράιδων - The Daily Owl
fade
3344
post-template-default,single,single-post,postid-3344,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Ο θαυμαστός κόσμος των νεράιδων


“Λοιπόν, στη Μοίρα πιστεύουν περισσότερο εκείνοι που δεν πέτυχαν όσα ήθελαν – γιατί πάντα πίστευαν στη Μοίρα και δεν έμαθαν να προσπαθούν. Οι άλλοι, εκείνοι που προσπαθούν ακόμα κι αν δεν πετυχαίνουν πάντα, πιστεύουν στις νεράιδες”.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Εύας Ομηρόλη “Μοιράιδα, Μια Μοίρα Σαν Νεράιδα”.

 

 

Οι νεράιδες είναι τα πιο εκπληκτικά, μαγικά πλάσματα. Προήλθαν από το πρώτο γέλιο του πρώτου μωρού και εμφανίζονται σε ιστορίες και θρύλους πολλών πολιτισμών. Τους αποδίδονται 800px-SophieAndersonTakethefairfaceofWomanθαυμαστές ιδιότητες. Μπορούν να προβλέπουν το μέλλον, ν’ αλλάζουν τον καιρό, να μεταμορφώνονται και να μεταμορφώνουν, καθώς και να πετάνε με τα φτερά τους που έχουν μορφή πεταλούδας ή κολεοπτέρου. Επίσης, με το διάσημο, μαγικό τους ραβδί τους εκτελούν κάθε είδους μαγικό. Τις συναντάμε με πολλά ονόματα, όπως αερικά, νύμφες, σειρήνες, ξιοθιές, σαμαντίβα, φέι, φάτα, αναράδινα, καλομοίρες, ξωνέρια, καλούδες, καλές κυράδες, κλπ. Έχουν τη δική τους γλώσσα, τα λεγόμενα νεραγιδίστικα ή τιτιβίστικα. Για τους ανθρώπους αυτή η γλώσσα μοιάζει σαν μια συγκεχυμένη σύνθεση φωνηέντων (κυρίως του άλφα) και συμφώνων (κυρίως του νι, του σίγμα και του χι) και είναι πλήρως ακατανόητη. 

Οι νεράιδες ζουν σε πολλά μέρη, όπως βουνά, δάση, αγρούς, σπηλιές, φαράγγια, πηγάδια, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να τις δουν, εκτός κι αν σταθούν πολύ τυχεροί ή αν οι ίδιες οι νεράιδες επιθυμούν να φανερωθούν. Μόνο τα παιδιά,

Falero_Luis_Ricardo_Lily_Fairy_1888επειδή είναι αθώα, καθώς και οι σαββατογεννημένοι και οι αλαφροΐσκιωτοι μπορούν να τις βλέπουν, χωρίς να ισχύουν τα δύο προηγούμενα στοιχεία. Αγαπούν πάρα πολύ το υγρό στοιχείο και τα λουλούδια καμπανούλες, από τις οποίες φτιάχνουν τα ρούχα τους. Τρέφονται με μέλι και φρούτα και πίνουν δροσοσταλίδες. Είναι οι προστάτιδες της φύσης, της βλάστησης και της γονιμότητας. Όποιος λουστεί σε νεραϊδοπηγή θ’ αποκτήσει παιδιά, υγεία, τύχη και η νεότητά του θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας. 

Όλες οι νεράιδες δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν διάφορα είδη και έχουν διαφορετικά μεγέθη. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι νεράιδες, που ζουν σε ομάδες. Αυτές είναι μικρές και πολύ όμορφες. Τους αρέσει να διασκεδάζουν, να τραγουδούν και να χορεύουν τις νύχτες στα δάση. Το τραγούδι τους μαγεύει όποιον το ακούσει και είναι αδύνατον να το ξεχάσει. Ενίοτε, σκαρώνουν και σκανταλιές στους ανυποψίαστους ανθρώπους ή απαγάγουν νεογέννητα μωρά και στη θέση τους αφήνουν άσχημα, μωρά νεράιδων. Πριν πολλά χρόνια όταν ήθελαν οι κάτοικοι της Μήλου να καταλάβουν αν ένα παιδί ήταν αλλαγμένο, το πήγαιναν στο ξωκλήσι της Φανερωμένης και  το άφηναν την νύχτα πάνω στην Αγία Τράπεζα. Αν το πρωί το βρίσκανε νεκρό σήμαινε ότι ήταν νεραϊδομωρό. Αυτές οι νεράιδες γίνονται επικίνδυνες όταν ενοχληθούν σοβαρά. Στη βόρεια Ελλάδα τις αποκαλούν φωτεινούδια.


Όπως, προαναφέρθηκε οι νεράιδες αγαπούν πολύ το νερό και ιδιαίτερα οι νεράιδες του νερού, που κατάγονται από τις Νηρηίδες της ελληνικής μυθολογίας. Είναι οι πεντάμορφες, hanszatzkafairydanceξανθομαλλούσες και πρασινομαλλούσες νεράιδες των ελληνικών μας παραδόσεων. Έχουν ανθρώπινο μέγεθος και είναι ντυμένες πάντα στα λευκά. Αν ένας θνητός  κλέψει το μαντήλι μιας νεράιδας του νερού, τότε αυτή πρέπει να του πραγματοποιήσει τρεις ευχές ή να τον παντρευτεί. Γίνονται πολύ καλές σύζυγοι και μητέρες, αλλά αν βρουν το μαντήλι τους θα φύγουν για πάντα.

Οι μοναχικές νεράιδες, αντίθετα με τις προηγούμενες, είναι άσχημες, κακές και μαυροντυμένες. Τα πόδια και τα νύχια τους είναι γυρισμένα ανάποδα και από μικροσκοπικές μπορούν ν’ αλλάξουν μέγεθος και να γίνουν πανύψηλα, ανθρωπόμορφα τέρατα. Επίσης, μπορεί να έχουν σιδερένια3609573086_f7dd0a2bed άκρα ή πολύ μακριά στήθη. Εμφανίζονται πάντα τη νύχτα και αλίμονο σε όποιον τις συναντήσει. Παραπλανούν τους άτυχους διαβάτες και προσπαθούν είτε να τους πνίξουν σε λίμνες και ποτάμια, είτε να τους γκρεμίσουν από απόκρημνα βράχια. Συχνά, τρώνε τα θύματά τους και μερικές φορές αποτελούν οιωνό θανάτου. 

 

 

Οι πιο γνωστές και καλές νεράιδες είναι οι νεράιδες- νονές των κλασσικών παραμυθιών. Εμφανίζονται όταν γεννιέται ένα παιδί και το προικίζουν με δώρα, όπως ομορφιά, καλοσύνη, Fairy_Godmotherτύχη, εξυπνάδα και το προστατεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μη ξεχνάτε τη Σταχτοπούτα, που χάρη στη νεραϊδονονά της κατάφερε ν’ αλλάξει τη δυστυχισμένη ζωή της και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Οι Έλληνες, κρίνοντας από τις πολιτικές – και όχι μόνο – εξελίξεις των τελευταίων ετών, όχι μόνο δεν έχουν νεράιδα- νονά, αλλά πρέπει να τους έχει καταραστεί κάποια κακιά μάγισσα!

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

TheoMentz

Πετάω μαζί με τις μάγισσες, ιππεύω δράκους, κάνω σκανταλιές μαζί με τα ξωτικά και κολυμπάω μαζί με τις γοργόνες, αλλά κατά βάθος είμαι ένα απλό παιδί.

No Comments

Post a Comment