Αλκυονίδες ημέρες: μύθος και πραγματικότητα - The Daily Owl
fade
14016
post-template-default,single,single-post,postid-14016,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Αλκυονίδες ημέρες: μύθος και πραγματικότητα

Κάπου στα μέσα του χειμώνα, είναι κάποιες μέρες που μοιάζουν με διάλειμμα από την κακοκαιρία και μας χαρίζουν μοναδικές ηλιόλουστες στιγμές χωρίς σύννεφα και ανέμους. Είναι οι «Αλκυονίδες ημέρες» όπως τις ονόμασε ο Αριστοτέλης, το φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται στη χώρα μας συνήθως τον μήνα Ιανουάριο, κατά το οποίο επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και νηνεμία.

 

Οι μετεωρολόγοι δίνουν τη δική τους επιστημονική εξήγηση για αυτή την ξαφνική καλοκαιρία. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 10 Φεβρουαρίου, στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη δημιουργούνται άνεμοι εκείνη την περίοδο, και λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης ευνοείται η έντονη ηλιοφάνεια παρ’ όλο που ο καιρός παραμένει ψυχρός.

 

 

daily-owl-alcyone2

 

Το όνομα των αλκυονίδων ημερών προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αλκυόνης, που έχει αλληγορική έννοια για το ομώνυμο άστρο. Κατά τα μέσα του Ιανουαρίου και λίγο μετά τη δύση του ηλίου ο αστέρας Αλκυών, από το αστρικό σμήνος των Πλειάδων, μεσουρανεί και βρίσκεται το ψηλότερο σημείο του ουράνιου θόλου. Αυτό το φυσικό φαινόμενο έδωσε στο χρονικό διάστημα που είναι ορατό το άστρο της Αλκυόνης στη συγκεκριμένη θέση, το όνομα «Αλκυονίδες ημέρες».

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αλκυόνη ήταν μια όμορφη γυναίκα που ζούσε στην αρχαία πόλη Τραχίνα με τον άντρα της, τον Κήυκα. Οι δυο τους ήταν πολύ αγαπημένοι και μέσα στη ζάλη της ευτυχίας τους παρομοίαζαν τους εαυτούς τους με θεούς. Έφτασαν στο σημείο να αποκαλούν χαϊδευτικά ο ένας τον άλλον «Δία» και «Ήρα», πράγμα που όργισε τον Δία που βάλθηκε να τους τιμωρήσει για την ασέβεια τους. Ο θυμωμένος θεός βρήκε την ευκαιρία την ημέρα που ο Κήυκας έπλεε στη θάλασσα. Έστειλε μια φοβερή καταιγίδα και ρίχνοντας ένα κεραυνό πάνω στο καράβι το έκανε κομμάτια. Ο Κήυκας έμεινε αβοήθητος να παλεύει με τα μεγάλα κύματα μέχρι που στο τέλος χάθηκε στο πέλαγος. Η Αλκυόνη χωρίς να γνωρίζει τη μοίρα του αγαπημένου της έψαχνε απεγνωσμένα να τον βρει. Οι θεοί λυπήθηκαν την απελπισία της και έστειλαν τον Μορφέα να της φανερώσει με ένα όνειρο την αλήθεια. Μόλις η Αλκυόνη έμαθε για το χαμό του συζύγου της ήταν απαρηγόρητη και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της πέφτοντας από ένα βράχο.

 

Οι θεοί έδειξαν ακόμη μια φορά τη συμπόνια τους και τη μεταμόρφωσαν σε θαλασσοπούλι, που ζει στις ακρογιαλιές και περιμένει τον αγαπημένο της να φανεί. Το μαρτύριο της όμως δεν τελείωσε εκεί, γιατί η αλκυόνη γεννά τα αυγά της στις σχισμές των βράχων τον παγωμένο μήνα Ιανουάριο, και τα μανιασμένα κύματα καταστρέφουν τη φωλιά της και σπάνε τα αυγά. Το σπαραχτικό κλάμα της αλκυόνης έφτασε μέχρι τον Δία, ο οποίος τη λυπήθηκε και αποφάσισε ότι μέσα στην καρδιά του χειμώνα για δεκαπέντε ημέρες οι άνεμοι θα κοπάζουν, η θάλασσα θα ηρεμεί και ο ήλιος θα λάμπει ώστε να μπορέσει η αλκυόνη να κλωσήσει τα αυγά της με ασφάλεια.

 

 

daily-owl-alcyone3

 

Η αλκυόνη στην πραγματικότητα είναι ένα αποδημητικό θαλάσσιο πτηνό γνωστό και ως ψαροπούλι, θαλασσοπούλι ή και ακόμα μπιρμπίλι της θάλασσας. Έχει μέτριο μέγεθος φτάνοντας τα 18 εκατοστά σε μήκος και το σώμα της είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το κεφάλι της. Παρ’ όλα αυτά το φτέρωμα της έχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, πράγμα που σπάνια απαντάται σε άλλα πτηνά.

 

Στην Ελλάδα φτάνει κοντά στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου και ξεκινά το ταξίδι της αποδήμησης περίπου στα τέλη Μαρτίου. Κατοικεί σε όχθες ποταμών, λιμνών ή σε βραχώδεις ακτές των θαλασσών και όπως στο μύθο η αλκυόνη γεννά 5 – 9 αυγά καταμεσής του χειμώνα, τον μήνα Ιανουάριο.

 

Ο μύθος της αλκυόνης είναι μια από τις πιο θαυμαστές ιστορίες που έχω ακούσει. Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές του παραμυθιού βλέπουμε να συνδυάζονται με συμβολισμούς οι επιστήμες της μετεωρολογίας και της αστρονομίας. Οι αλκυονίδες ημέρες μεταφορικά μας περνούν το μήνυμα της αισιοδοξίας. Ακόμα και μέσα στον κρύο χειμώνα, θα υπάρξουν ελπιδοφόρες στιγμές που θα μας δώσουν όση δύναμη χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ζωής, μέχρι να ξανάρθει η άνοιξη.

ΠΗΓΕΣ

 

Διαβάστε ακόμα:

Ο μύθος της Ψυχής και του Έρωτα

Ο μύθος της αμυγδαλιάς

Jinx

Κοιτώνας Slytherin, μα τα γένια του Μέρλιν! Όταν δεν εργάζομαι στο Τμήμα Μυστηρίων του Υπουργείου Μαγείας θα με βρείτε να περιφέρομαι στις Αλέες.

1 Comment
 • Avatar
  Peter Vlahakis

  ………… η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση…………

  Ναι, παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση όμως γιατί?

  ‘Aλλο προσωνύμιο του Ήλιου (θεού) είναι Χάλκης ή σκέτο Άλκης η και Άκης
  Χάλκης επιδή χαλκέυει (σφυροκοπά) μέσα του ο θεός Ήφεστος νυχθυμερών (σπάει τα άτομα του υδρογόνου, και παράγει φως) ο Ήφεστος είναι λέει Χάλκης (τυφλός) επιδή είναι μέσα στον πυρήνα και διασπά τα άτομα συνεχώς και ενώ παράγει φως, φως δεν μπωρει να δει, από εδώ και η χαλκή μυία (τυφλόμυγα)
  Ο ήλιος μας εύρίσκετε σε ευθεία γραμμή με τον άλλο Ήλιο τον κατά πολλύ μεγαλύτερο τον Σύριο κατά το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου εκείνες της μέρες επόμενο είναι οι μέρες αυτές να είνε πιο θερμές και ξάστερες αυτές οι μέρες νά ονομάζωνται “Αλκυωνίδες”
  Ήλιος = Θεός επιδή θεάται, ονομάζεται και Απόλλων, και Αλλάχ (από το Απόλλων) και Ζευς, και Δίας = φως,
  Φώς = Γνώση, Γράμματα,
  Στην Κρήτη λέει, γενήθηκε ο Δίας, (τα γράμματα “δείτε δίσκος Φαιστού) σε ένα σπήλαιο στο όρος Ήδη, ή ‘Ιδα, ή Βίδα,
  Ιδαίον άνδρον λένε το σπήλαιο οι ντόποιοι
  Από το Άκης = Δίας = Φως = Γνώση, 90% από τα Κρητικά επίθετα τελειώνουν σε ΆΚΗΣ
  Επίσης, από το Βύδας με ύψιλον (επιδή πρόκειται για συσωρευμένη θεϊκή ενέργεια) έχωμαι το Δωρικό, Βούδας

  January 11, 2019 at 11:02 pm Reply

Post a Comment