A Love Song For Latasha | Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τη ζωή της δολοφονημένης Latasha Harlings - The Daily Owl
fade
70906
post-template-default,single,single-post,postid-70906,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

A Love Song For Latasha | Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τη ζωή της δολοφονημένης Latasha Harlings

Η Latasha Harlings ήταν δεκαπέντε χρονών το 1991, όταν δολοφονήθηκε μόλις λίγο πιο μακριά από το σπίτι της, με αφορμή ένα μπουκάλι χυμό αξίας 1,79 δολαρίων. Η Latasha μπήκε στο μαγαζί που ανήκε –  όπως πολλά στην περιοχή – σε μια Κορεατική οικογένεια και πήρε το χυμό έχοντας στο χέρι 2 δολάρια. Τοποθέτησε το χυμό στην τσάντα της, όμως πριν προλάβει να δώσει τα χρήματα στην ταμία – και μητέρα της οικογένειας Soon Ja Du – εκείνη την κατηγόρησε για κλοπή. Η Latasha προσπάθησε να της εξηγήσει ότι επρόκειτο να της δώσει τα χρήματα, γι’ αυτό και κατευθυνόταν προς το ταμείο, για να πληρώσει και να πάρει τα ρέστα. Η Ja Du δεν την πίστεψε, όμως, άρπαξε την τσάντα της, λογομάχησαν έντονα και η Latasha ακούμπησε το χυμό πάνω στο ταμείο και κατευθύνθηκε προς την έξοδο όπου και έπεσε νεκρή από τον πισώπλατο πυροβολισμό της Ja Du στο κεφάλι.

 

 

 

Ενώ το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος επιβεβαίωνε την πρόθεση της Harlings να πληρώσει και την εκ προθέσεως κίνηση της Ja Du να σηκώσει το πιστόλι και να την πυροβολήσει, η Ja Du αντί να φυλακιστεί, τη γλίτωσε με μια ποινή επιτήρησης και κάποιες ώρες κοινωνικής εργασίας – μάλλον επειδή έτσι είχε τιμολογηθεί η ζωή μιας μαύρης κοπέλας στο Λος Άντζελες του 1991. Στη δολοφονία της Latasha δεν δόθηκε μεγαλύτερη έκταση από τα μέσα, όμως θεωρείται καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε στις εξεγέρσεις του Λος Άντζελες το 1992. Πέραν αυτού, όμως, η Latasha ήταν πολλά παραπάνω πράγματα από μια κοπέλα που δολοφονήθηκε, κι αυτό το κομμάτι της ζωής της προσπαθεί να αναδείξει μέσα από το ντοκιμαντέρ της, A Love Song for Latasha, η Sophia Nahli Allison.

 

 

 

 

Η δημιουργός

 

 

Η Sophia Nahli Allison είναι μια μαύρη queer οραματίστρια, δημιουργός πειραματικών ντοκιμαντέρ και φωτογράφος, που προσπαθεί μέσα από εναλλακτικές μεθόδους να βγάλει στο φως κρυμμένες αλήθειες. Το 2014 έλαβε το βραβείο Chicago 3Arts Award ενώ παλαιότερα έργα της έχουν αναδειχθεί στα The New Yorker, The Atlantic, The Root, κ.τ.λ. Mέσα από το A Love Song For Latasha θέτει το ερώτημα του πώς καταγράφονται στη συλλογική συνείδηση οι θάνατοι των μαύρων ανθρώπων, αναδεικνύοντας τα κενά αυτών των ιστοριών. Έπρεπε να περάσουν τριάντα χρόνια για να μάθουν οι άνθρωποι περισσότερα για τη Latasha πέρα από τον θάνατό της.

 

 

 

 

 

 Ένα δύσκολο εγχείρημα

 

 

Η Allison πειραματίζεται στο ντοκιμαντέρ αυτό, αφηγούμενη την ζωή της Latasha στους δρόμους της γειτονιάς της μέσα από τις διηγήσεις και της αναμνήσεις της ξαδέρφης και της καλύτερης φίλης της Latasha μαζί με κάποιες λίγες φωτογραφίες που έχουν απομείνει, καθώς και το βίντεο του θανάτου της. Η δημιουργός εμπνεύστηκε τη δημιουργία του συγκεκριμένου εγχειρήματος με αφορμή την 25η επέτειο των εξεγέρσεων του Λος Αντζελες, ωστόσο στον τότε χώρο εργασίας της δεν είχε εισακουστεί η εν λόγω δημιουργική επιθυμία της. Για τη δημιουργία του A Love Song for Latasha είχε την τύχη να εργαστεί με τους παραγωγούς Janice Duncan και Fam Udeorji , ο οποίος, όπως και η Allison, είχε μνήμες από το πώς ο θάνατος τη Latasha επηρέασε την μαύρη κοινότητα του Λος Άντζελες. Το μικρού μήκους αυτό ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα το  2019 στο Tribeca Film Festival,  κι έπειτα προβλήθηκε το 2020 στο Sundance Film Festival, ενώ έλαβε το βραβείο Grand Jury Documentary στο AFI Fest, μαζί με τα Best Documentary Short Awards στο New Orleans Film Festival και το BlackStar Film Festival. Στο Netflix είναι διαθέσιμο από τις 21 Σεπτεμβρίου:

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα ταινίες κατά του ρατσισμού που πρέπει να έχετε δει έστω μια φορά

Equal: Πρώτη ματιά στο νέο LGBTQ+ δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του HBO Max

Πέντε ντοκιμαντέρ που μιλούν για το ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ

Becoming: Trailer για το ντοκιμαντέρ του Netflix με την Michelle Obama

 

EnchantedFeather

"The game is afoot"

No Comments

Post a Comment