Παιχνίδι του Στέμματος, του George R.R. Martin - The Daily Owl
fade
17142
post-template-default,single,single-post,postid-17142,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Παιχνίδι του Στέμματος, του George R.R. Martin

 

O George Martin είναι ένας συγγραφέας που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Παιχνίδι του Στέμματος», το πρώτο από τη σειρά «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου», που έμελλε να γίνει μία από τις πιο αγαπημένες του λογοτεχνικού κοινού – κι όχι μόνο! Σύμφωνα με τον ίδιο, η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 7 βιβλία, ενώ προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει τα 5 εξ’ αυτών.

Τα βιβλία, καλογραμμένα και εξαιρετικά δουλεμένα ως τη λεπτομέρεια το καθένα τους, αποτυπώνουν το λαμπρό ταλέντο του Martin στη συγγραφή, καθώς και την αστείρευτη φαντασία του στο πλάσιμο ενός ολόκληρου φανταστικού κόσμου. Όσο για την τηλεοπτική μεταφορά τους, το πασίγνωστο και λατρεμένο από εκατομμύρια τηλεθεατών ‘Game of Thrones’, αυτή έχει κριθεί ως κάτι παραπάνω από απόλυτα επιτυχημένη, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις τους, αλλά και τη φήμη του συγγραφέα τους, σε τρομακτικά ύψη.

 

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν όλα…

Στις φανταστικές ηπείρους του Γουέστερος και του Έσσος, εδώ και χιλιάδες χρόνια συνυπάρχουν βασιλιάδες και υπήκοοι, ιππότες και πολεμιστές, ευγενείς και βάρβαροι, ισχυροί και αδύναμοι. Καθένας από αυτούς είναι ένα πιόνι στη σκακιέρα όπου παίζεται το μεγάλο Παιχνίδι. Ο εμφύλιος πόλεμος ανταγωνιστικών Οίκων για τον έλεγχο του Γουέστερος, ο προβληματισμός για μια ολοένα αυξανόμενη απειλή, που αφορά την εισβολή υπερφυσικών πλασμάτων (τους ‘Άλλους’) στον γνωστό κόσμο με σκοτεινές προθέσεις και η φιλοδοξία μιας εξόριστης βασιλοπούλας να διεκδικήσει το θρόνο που θεωρεί πως της ανήκει είναι οι ιστορίες που κυριαρχούν στο βιβλίο.1

Ο Άρχοντας του Βορρά, Ένταρντ Σταρκ, εγκαταλείπει το Γουίντερφελ, το κάστρο του, και μεταβαίνει στην πρωτεύουσα, προκειμένου να αναδειχτεί σε δεξί Χέρι του Βασιλιά και να μετατραπεί έτσι στον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο ολόκληρου του βασιλείου. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει τον μυστηριώδη θάνατο ενός παιδικού του φίλου, που πέθανε υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθηον, και να προσπαθήσει να ξεσκεπάσει τη συνωμοσία που έχει αρχίσει να εξυφαίνεται και αφορά τον πολυπόθητο Σιδερένιο Θρόνο των Επτά Βασιλείων.

Στην πρωτεύουσα, το Κινγκ’ς Λάντινγκ, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και η υπόλοιπη ιστορία. Εκεί βρίσκονται πάρα πολλοί από τους χαρακτήρες που θα παίξουν σημαντικούς ή ασήμαντους ρόλους όχι μόνο στο συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και στα επόμενα. Εκεί θα συναντήσει ο Ένταρντ φίλους, αλλά και πολλούς εχθρούς, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προθέσεις του. Και όταν ο φίλος και προστάτης του, ο βασιλιάς Ρόμπερτ, χαθεί και στο θρόνο ανέβει ο διάδοχός του, Τζόφρυ, τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν δραματικά. Γιατί σε όλη την πόλη ψιθυρίζεται πως τόσο ο νέος βασιλιάς, όσο και τα αδέλφια του, δεν είναι παιδιά του Ρόμπερτ Μπαράθηον, αλλά του αδελφού της βασίλισσας Σέρσεϊ, Τζέιμι Λάννιστερ. Επίσης, το γεγονός αυτό θα προκαλέσει τα αδέλφια του Ρόμπερτ, Ρένλυ και Στάννις, να διεκδικήσουν δυναμικά το θρόνο αλλά και την εξουσία, που πιστεύουν πως δεν αξίζει να έχει ένας νόθος γιος όπως είναι ο Τζόφρυ, αλλά ανήκουν δικαιωματικά σ’ εκείνους.

Παράλληλα, πολύ μακριά από το Κινγκ’ς Λάντινγκ αλλά πολύ πιο κοντά απ’ όσο θα φαντάζονταν μερικοί, η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, τελευταία της γενιάς της και κόρη του βασιλιά που εξουσίαζε τα Επτά Βασίλεια πριν ο Ρόμπερτ σφετεριστεί την εξουσία του, αποφασίζει να διεκδικήσει κι εκείνη αυτό που πιστεύει πως της ανήκει: τον Σιδερένιο Θρόνο. Παντρεμένη με έναν πανίσχυρο πολεμιστή της φυλής των Ντοθράκι, η Νταινέρυς αφήνει πίσω της τον προστατευμένο κόσμο που ζούσε έως τότε και ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο συναρπαστικά γεγονότα κι εμπειρίες, που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της, κάνοντάς την να νιώθει πιο αποφασισμένη από ποτέ να πετύχει το στόχο της.

Ίντριγκες και δολοπλοκίες, αγάπη και μίσος, συμμαχίες και προδοσίες, αίμα και θάνατοι –πολλοί θάνατοι!– απαρτίζουν το υπόβαθρο όπου παίζεται το σκληρότερο παιχνίδι: το Παιχνίδι του Στέμματος, που θα έχει έναν και μοναδικό νικητή. Κι όλα αυτά ενώ ο μεγάλος, μακρύς Χειμώνας έρχεται και ουδείς γνωρίζει τι φέρνει μαζί του…

 

** Το “Παιχνίδι του Στέμματος“, αλλά και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς “Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου“,κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis.

Chrissa Vasileiou

Geminis, bookworm, coffee lover, storyteller... Aν δεν έχεις βρει ακόμα το παραμύθι που σε αντιπροσωπεύει, δημιούργησε το δικό σου!

No Comments

Post a Comment