5 τρόποι για να συμβάλλεις κι εσύ στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης αυτό το καλοκαίρι - The Daily Owl
fade
56351
post-template-default,single,single-post,postid-56351,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

5 τρόποι για να συμβάλλεις κι εσύ στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης αυτό το καλοκαίρι

Όλοι μας το καλοκαίρι περιμένουμε πώς και πώς να χαλαρώσουμε στην παραλία, κάτω από την ομπρέλα, και να απολαύσουμε ένα κρύο ρόφημα κι ένα σνακ δίπλα στη θάλασσα. Τι γίνεται όμως όταν αυτά που αφήνουμε πίσω μας, καταλήγουν εκεί που δεν πρέπει;

 

 

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η θαλάσσια ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με επιπτώσεις τεραστίων διαστάσεων για τη θαλάσσια ζωή αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Σήμερα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα όλων των ειδών τα απορρίμματα, όπως πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, καπάκια, καλαμάκια μιας χρήσης, αποτσίγαρα, κι άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσεως – ακόμα και παιχνίδια. Τέτοια υλικά απειλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θαλάσσια πανίδα, καθώς ποικίλα είδη που ζουν στον ωκεανό, είτε τα καταναλώνουν ή παγιδεύονται σε αυτά, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους ή τον θάνατό τους. Τα πλαστικά, για παράδειγμα, εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους καταναλώνονται από ζώα όπως θαλάσσιες χελώνες, καθώς εκείνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με το αγαπημένο τους γεύμα, τις τσούχτρες. Ωστόσο, η θαλάσσια ρύπανση δε σταματά εκεί. Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και τα μικροσφαιρίδια και χημικά που βρίσκονται σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, καθώς κατά την επαφή με το νερό, αυτά απελευθερώνονται στη θάλασσα, μολύνοντας την ίδια και τα ψάρια ή άλλα είδη που υπάρχουν σε αυτή.

 

Παρακάτω αναγράφονται 5 απλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, ακόμα κι αν κάθεται κάτω από μια ομπρέλα δίπλα στη θάλασσα.

 

 

Πάρε το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι και ποτήρι

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλεις έτσι ώστε να πάψουν τα πλαστικά καλαμάκια και ποτήρια να γίνονται γεύμα για τα ψάρια.

 

 

Πάρε σταχτοθήκη

Έτσι, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες τα υπολείμματα του τσιγάρου που θα καπνίσεις να καταλήξουν στη θάλασσα.

 

 

Ετοίμασε τα σνακ σου από το σπίτι

Συσκευάζοντας σνακ σε δικό σου δοχείο, θα μειώσεις την ποσότητα των μη διασπώμενων απορριμμάτων όπως την πλαστική σακούλα ή την πλαστική συσκευασία αυτών που θα αγόραζες από την καντίνα ή το περίπτερο κάποιας παραλίας.

 

 

Πάρε μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα

Για παν ενδεχόμενο, είναι καλό να έχεις μαζί σου μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων, μιας και σε αυτές μπορείς να αποθηκεύσεις περιτυλίγματα κι άλλα τυχόν απορρίμματα, τα οποία αργότερα μπορείς να μεταφέρεις στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

 

 

 

Προτίμησε οικολογικό αντηλιακό

Χρησιμοποιώντας αντηλιακά που δεν περιέχουν πολλά χημικά και ουσίες όπως οξυβενζόνη κι οκτινοξικό, βοηθάς στη μείωση της ρύπανσης των θαλασσινών νερών και του αποχρωματισμού κοραλλιών και υφάλων.

 

Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό μην το ξεχνάς ούτε το καλοκαίρι!

 

Πηγή εξωφύλλου: Teletexholidays.co.uk

 

Διαβάστε ακόμα:

Οι πιο περίεργες παραλίες του κόσμου!

Ταξίδι στη μαγική πόλη Sintra της Πορτογαλίας

Παραμυθένια μέρη έμπνευση για τον κόσμο της Disney

Kάστρα της μεσαιωνικής εποχής

Δέκα σημεία της Βαρκελώνης που επιβάλλεται να επισκεφτείς

Ροβανιέμι: το χωριό του Άη Βασίλη

Εντυπωσιακές τοποθεσίες γυρισμάτων του Game of Thrones

Μυστηριώδεις αρχαιολογικοί χώροι του κόσμου

Greenleaf

Booklover / Marine scientist in the making / Avocado addict / Deadass romantic & I also write poems

No Comments

Post a Comment