43 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Εμπειρίκου - The Daily Owl
fade
41705
post-template-default,single,single-post,postid-41705,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

43 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Εμπειρίκου

Στις 3 Αυγούστου συμπληρώνονται 43 χρόνια από το θάνατο του Έλληνα πεζογράφου Ανδρέα Εμπειρίκου.

 

 

Εκτός από πεζογράφος, ο Ανδρέας Εμπειρίκος υπήρξε ποιητής, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Από Έλληνα πατέρα κι Ελληνοουκρανή μητέρα, γεννήθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του βρέθηκε στη Σύρο, την Αθήνα, τη Λωζάνη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα, αγγλική φιλολογία στο Λονδίνο κι όταν μετακόμισε στο Παρίσι, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ψυχανάλυση.

 

Το 1940 παντρεύτηκε τη Μάτση Χατζηλαζάρου, η οποία υπήρξε κι αυτή ποιήτρια αλλά κι ασθενής του Εμπειρίκου στην ψυχανάλυση, καθώς η ίδια επεδίωκε να γιατρέψει τα τραύματα που είχαν προκύψει από τους δυο προηγούμενους αποτυχημένους γάμους της. Παρά τον ηθικό κώδικα που απαγόρευε αυστηρά τις προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε ασθενή και ψυχαναλυτή, οι δυο τους ανέπτυξαν μια σχέση, η οποία πήγαζε από έναν έρωτα που περιγράφεται μέχρι και σήμερα ως «παράφορος» και «δίχως γιατρειά».

 

 

 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν πια ο Ανδρεάς και η Μάτση χώρισαν, ο Εμπειρίκος επικεντρώθηκε περισσότερο στα κείμενά του και το ενδιαφέρον του για τον υπερρεαλισμό.

 

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών από καρκίνο του πνεύμονα, στην Κηφισιά.

 

Παρακάτω ονομάζονται μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα έργα του:

Υψικάμινος

Οκτάνα

Αμούρ-Αμούρ

Ο Μέγας Ανατολικός

Ενδοχώρα

Greenleaf

Booklover / Marine scientist in the making / Μου αρέσει το αβοκάντο κι ο Legolas

No Comments

Post a Comment