13 Reasons Why | Το bullying, οι σιωπηλοί παρατηρητές και η συλλογική ευθύνη - The Daily Owl
fade
30398
post-template-default,single,single-post,postid-30398,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

13 Reasons Why | Το bullying, οι σιωπηλοί παρατηρητές και η συλλογική ευθύνη

Γεια, είμαι Χάνα, Χάνα Μπέικερ. Ακριβώς. Μην πειράξεις την όποια συσκευή χρησιμοποιείς. Εγώ είμαι, ζωντανά και στερεοφωνικά. Χωρίς άλλες παραστάσεις, χωρίς άλλες επευφημίες και αυτή τη φορά, χωρίς απαιτήσεις. Πάρε κάτι να φας. Άραξε. Γιατί θα σου πω την ιστορία της ζωής μου. Πιο συγκεκριμένα γιατί η ζωή μου τελείωσε.

 

 

 

Hannah Baker

 

Η νέα εφηβική σειρά δράματος και μυστηρίου 13 Reasons Why ξεκινάει με τα παραπάνω λόγια αποκαλύπτοντάς μας από την αρχή την κατάληξη της πρωταγωνίστριας. Η Χάνα Μπέικερ είναι μια μαθήτρια λυκείου η οποία στρατηγικά και μεθοδευμένα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αφήνοντας από πίσω της ένα ”ντόμινο” από συνέπειες.  Καθώς οι γονείς, οι καθηγητές και ο ψυχολόγος του σχολείου ακόμα ερευνούν τους πιθανούς λόγους αυτοκτονίας της Χάνα, η ίδια αφήνει 13 κασέτες στους συμμαθητές  της όπου κάθε μια αφορά και σε ένα άτομο που με τις πράξεις του την έφερε πιο κοντά στο θάνατο. Δύο βδομάδες μετά το θάνατό της ο Κλέι βρίσκει ένα πακέτο με κασέτες στο κατώφλι του, πράγμα σημαίνει ότι ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που οδήγησαν τη νεαρή κοπέλα να πάρει αυτή την τραγική απόφαση. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα παρακολουθούμε τον Κλέι να ακούει το προσωπικό δράμα της  Χάνα και να τριγυρνάει στην πόλη με το ποδήλατό του, ανακαλύπτοντας τα μυστικά των συμμαθητών του, καθώς προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του θανάτου της.

 

 

 

 tony-patience

                                                                    

H σειρά αποτελεί τη νέα εμμονή των εφήβων, ιδίως στις ΗΠΑ, και όχι άδικα καθώς παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τη σχολική ζωή και τα προσωπικά τους δράματα. Ένας θάνατος οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος δικαιολογεί τη συμπεριφορά τόσο του θύματος όσο και του θύτη. Οι νεαροί πρωταγωνιστές, δίνοντας ο καθένας τον προσωπικό του αγώνα, προσπαθούν να επιβιώσουν καθημερινά στους διαδρόμους του σχολείου, όσο οι απαιτητικοί τους γονείς ζητούν διαρκώς πράγματα από αυτούς. Σε μια κοινωνία που κυριαρχούν η τεχνολογία και τα social media ως εύκολα μέσα αυτοπροβολής και μερικές φορές εξευτελισμού του διπλανού, η Χάνα προσπαθεί με 13 κασέτες να διαφοροποιηθεί και να τους στιγματίσει όλους με την απώλεια της. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση του συγγραφέα του ομότιτλου βιβλίου, καθώς βλέπουμε ότι πλέον η αύξηση των ποσοστών των εφηβικών αυτοκτονιών οφείλεται ακόμα και στα χαιρέκακα πρότυπα που προβάλλονται ιδιαίτερα στο ίντερνετ.

 

 

 

 

13-Reasons-Why-GIFs                                                                  

Ο νεαρός πρωταγωνιστής Dylan Minette ως Κλέι αντιπροσωπεύει όλους εμάς καθώς μέσα από τα μάτια του βλέπουμε τον πόνο της Χάνα ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να λύσουμε το μυστήριο του θανάτου της. Φυσικά εδώ πέρα θίγεται και το θέμα του σιωπηλού παρατηρητή κοινώς, του “wallflower” που είναι παρών στα δράματα του σχολείου και βλέπει τα πάντα αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχει σε αυτά. Έτσι και ο Κλέι με τις κασέτες σε συνδυασμό  με τα όσα έζησε με τη Χάνα πριν το θάνατο της παρουσιάζεται ως ο σιωπηλός παρατηρητής  που με τα νέα δεδομένα προσπαθεί να μάθει την αλήθεια και να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο Κλέι συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει πραγματικά στον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων και οι πράξεις μας μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά την ψυχοσύνθεση του διπλανού μας. 

                                                                              

 

Η σειρά λοιπόν θίγει ιδιαίτερα το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Ο εκφοβισμός δεν είναι πλάκα, όπως βλέπουμε μέσα από την περίπτωση της Χάνα. Οι έφηβοι αποζητούν την αποδοχή και τη στήριξη των συνομηλίκων τους κι αυτό δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Το να κρύβεσαι πίσω από μια μάσκα ή μια κάμερα κινητού δεν βελτιώνει την κατάστασή σου. Το μήνυμα που στέλνει η Χάνα στο κοινό είναι ότι, για να φτάσει ένας νέος να επιλέξει τον θάνατο, δεν φταίει ένα ατυχές συμβάν στο σχολείο αλλά μια συγκυρία γεγονότων τα οποία του ήταν αδύνατον να διαχειριστεί ένα άτομο μόνο του.

 

                                                       

                                                                  688bf30a-6fe4-4472-8748-9e71aa8ae025

 

Η ζωή των εφήβων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, η σειρά άλλωστε μας το αποδεικνύει. Όλοι πρέπει να την παρακολουθήσουμε για να συνειδητοποιήσουμε πόσο κοντά αλλά και πόσο μακριά από τον δικό μας κόσμο μπορεί να φαίνονται τα “ασήμαντα” προβλήματα των παιδιών. Η Χάνα είναι το τρανό παράδειγμα ότι οι ενήλικες πρέπει να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους και να μεγαλώσουν ανθρώπους με σωστή διαπαιδαγώγηση έτσι ώστε να μην εισέλθουν στην κοινωνία εκκολαπτόμενοι θύτες και θύματα με σοβαρές απώλειες. Για να γίνει αυτό πρέπει να μάθουμε  την ιστορία αυτή με τον τρόπο της πρωταγωνίστριας η οποία αναφέρει:

 

 

 

Δε γίνεται να πατήσεις stop στο μέλλον.
Δε γίνεται να κάνεις rewind στο παρελθόν.
Ο μόνος τρόπος για να μάθεις το μυστικό είναι να πατήσεις το play“.

 

Avatar

"Zω σε ένα κόσμο γεμάτο χορό, ιστορία, γράψιμο και φανταστικούς χαρακτήρες." Proud Griffindor!

No Comments

Post a Comment