10 πράγματα που δε γνωρίζατε για την ταινία “Apollo 13” – The Daily Owl
fade
76585
post-template-default,single,single-post,postid-76585,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

10 πράγματα που δε γνωρίζατε για την ταινία “Apollo 13”

Ο αστροναύτης Jim Lovell αποφάσισε το 1992 να γράψει ένα βιβλίο για την περιπέτεια που έζησε μαζί με τους συναδέλφους του στο πλαίσιο της επανδρωμένης αποστολής στο διάστημα Apollo 13, που πραγματοποιήθηκε το 1970 και είχε σκοπό την προσεδάφιση στη Σελήνη. Πολλές εταιρίες διεκδίκησαν τα δικαιώματα κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου με τίτλο Lost Moon, και η εταιρία παραγωγής του Ron Howard ήταν αυτή που κατάφερε να τα αποκτήσει πριν καν κυκλοφορήσει το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία.

 

 

 

Ο Brad Pitt απέρριψε πρόταση να παίξει στην ταινία, της οποίας τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 1994, για να πρωταγωνιστήσει στο Se7en του David Fincher. Ο John Cusack και ο Charlie Sheen είχαν προτάσεις για να παίξουν τον Fred Haise, τελικά όμως ο Bill Paxton ήταν αυτός που ανέλαβε το ρόλο.

 

 

Ο σκηνοθέτης Ron Howard είχε μετανιώσει για την απόφασή του να χρησιμοποιήσει σκοινιά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων “στο διάστημα”, ωστόσο ο καλός του φίλος Steven Spielberg τού πρότεινε να κάνει χρήση του KC-135, ενός αεροπλάνου της NASA μέσα στο οποίο μπορούσε να πραγματοποιηθούν γυρίσματα με προσομοίωση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Αυτή η απόφαση ήταν καθοριστική διότι στο τελικό αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές δεν έμοιαζαν με μαριονέτες που απλά κρεμόντουσαν στον αέρα.

 

 

 

Όχι 10, όχι 20, όχι 30, ΕΞΑΚΟΣΙΕΣ “βουτιές” στο διάστημα έκανε σε συνθήκες προσομοίωσης το καστ της ταινίας προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κινηματογραφικό υλικό για την ταινία. 

 

Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν συνολικά για να πραγματοποιηθούν αυτές οι λήψεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι τρεις πρωταγωνιστές, Tom Hanks, Kevin Bacon και Bill Paxton, είχαν λάβει σχεδόν ίδια “εκπαίδευση” σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα με τους επαγγελματίες αστροναύτες.

 

Και οι τρεις πρωταγωνιστές ήταν πολύ περήφανοι για τους εαυτούς τους που δεν έκαναν ούτε μια φορά εμετό κατά τη διάρκεια αυτών των προσομοιώσεων – ωστόσο δεν ίσχυε το ίδιο για τους δόλιους τους cameramen.

 

 

 

 

 

 

 

 

O Ron Howard, του οποίου το Apollo 13 είναι και η αγαπημένη του ταινία, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε έτοιμο κινηματογραφικό υλικό είχε η NASA από την πραγματική αποστολή, παρότι ήταν εκτενέστατο.

 

 

Η φράση “Houston, we have a problem“, παρότι είναι μια από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές ατάκες ανά τον κόσμο, δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι, ούτε ήταν ο Lovell (Hanks) αυτός που τη διατύπωσε πρώτος. Το μήνυμα που έλαβε η NASA ήταν Houston, I believe we’ve had a problem και στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της αποστολής το είπε πρώτος ο αστροναύτης Swigert και στη συνέχεια το επανέλαβε ο Lovell.

 

 

Στις δοκιμαστικές προβολές της ταινίας στο κοινό, υπήρξε ένας θεατής ο οποίος στις εντυπώσεις του έγραψε ότι ήταν μια απαίσια ταινία, καθώς οι αστροναύτες δεν υπήρχε περίπτωση να είχαν σωθεί. Εννοείται πως ο θεατής αγνοούσε την πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία (ασχολίαστο).

 

 

Παρότι ακούγεται περίεργο, η ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ στην κατηγορία των Καλύτερων Οπτικών Εφέ. Τι άλλο θέλατε δηλαδή, να πήγαινε ο Tom Hanks κανονικά στη σελήνη;

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

5 δυστοπικές ταινίες του Netflix που αξίζει να δείτε

10 πράγματα που δε γνωρίζατε για το Interstellar

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment