10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων - The Daily Owl
fade
70967
post-template-default,single,single-post,postid-70967,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

H ταινία της Disney Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, που κυκλοφόρησε το 1951, βρισκόταν δέκα χρόνια σε φάση προπαραγωγής και χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ο Walt Disney είχε αποφασίσει να ασχοληθεί ξανά με την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Lewis Carroll λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια ταινία που θα συνδύαζε animation και live action, ωστόσο το 1946 εγκατέλειψε την ιδέα του συνδυασμού τεχνικών. 

 

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 η ταινία βρισκόταν σε φάση προπαραγωγής με storyboards από τον Βρετανό καλλιτέχνη David Hall. Η υπόθεση ήταν μεν πιο κοντά στο βιβλίο, ωστόσο το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ τρομακτικό (φανταστείτε την Αλίκη σχεδόν να χάνει το κεφάλι της σε μια από όλες τις σκηνές) κι έτσι και η ιδέα για μια λογοτεχνικά πιστή κινηματογραφική διασκευή εγκαταλείφθηκε. 

 

Ο συγγραφέας του Θαυμαστού Νέου Κόσμου, Aldous Huxley, το φθινόπωρο του 1945 ανέλαβε να γράψει ένα νέο σενάριο για την ταινία. Ο Huxley ήταν μεγάλος φαν του Lewis Carroll και το αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να εστιάζει ιδιαιτέρως στη σχέση του συγγραφέα με την Αλίκη. Παρότι αυτό ήταν το μόνο σενάριο που έγραψε ο Huxley και το “καταευχαριστήθηκε”, σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο Disney το απέρριψε γιατί ήταν επίσης πολύ λογοτεχνικό.

 

 

Η Kathryn Beaumont, που δάνεισε τη φωνή της στην Αλίκη, ήταν μόλις 10 ετών όταν επιλέχθηκε για το συγκεκριμένο ρόλο. Ο Walt Disney ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από την εξωτερική της εμφάνιση, με τα σγουρά ξανθά μαλλιά της και τα ανοιχτόχρωμα μάτια της, που η Beaumont αποτέλεσε και το μοντέλο βάση του οποίου σχεδιάστηκε ο χαρακτήρας της Αλίκης. Η ίδια ηθοποιός δάνεισε τη φωνή της και στο χαρακτήρα της Wendy Darling στην ταινία Peter Pan.

 

 

 

Αυτή ήταν η πρώτη animated ταινία μεγάλου μήκους της Disney όπου στους τίτλους αναφέρονται τα ονόματα των ηθοποιών που υποδύθηκαν τους χαρακτήρες, κάτι που δεν συνέβη ξανά ώσπου έκανε πρεμιέρα το Jungle Book το 1967. 

 

Όπως και με πολλές άλλες ταινίες της Disney, πολλές σκηνές της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων γυρίστηκαν πρώτα με ηθοποιούς ώστε οι σκιτσογράφοι να έχουν ένα σημείο αναφοράς για να δημιουργήσουν τις animated σκηνές. 

 

 

Πάνω από 30 τραγούδια βασισμένα στα ποιήματα του Lewis Carroll γράφτηκαν για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και σχεδόν τα μισά από αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στην ταινία.

 

 

Το τελικό αποτέλεσμα δεν άρεσε σε κανένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Disney, με πρώτο πρώτο τον Walt να το θεωρεί ένα φιλμ “χωρίς καρδιά”. 

 

Ίσως βέβαια αυτό να ήταν το κοινό αίσθημα στην εταιρία όταν είδαν πως η ταινία κόστισε 3 εκ. δολάρια και για την παραγωγή της χρειάστηκε να δουλέψουν 3 σκηνοθέτες, 13 σεναριογράφοι και 750 σχεδιαστές, που δημιούργησαν συνολικά πάνω από 350 χιλιάδες σχέδια και σκίτσα, ενώ οι εισπράξεις από τα εισιτήρια ανήλθαν μόλις στα 2,4 εκ. δολάρια. 

 

 

Η ταινία δεν έκανε εμπορική επιτυχία όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο σινεμά, ωστόσο έγινε ξανά δημοφιλής στο κοινό τη δεκαετία του 1960, καθώς συνδέθηκε με την drug κουλτούρα της εποχής. Τη δεκαετία του 1970 οι κόπιες της ταινίας στις ΗΠΑ είχαν τόση ζήτηση για ενοικίαση σε σπίτια, που η εταιρία τις απέσυρε και κυκλοφόρησε καινούργιες. 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα πράγματα που δε γνωρίζατε για την Μαλέφισεντ

Oι Έλληνες ηθοποιοί που έπαιξαν στις μεταγλωττισμένες ταινίες της Disney

10 πράγματα που δε γνωρίζατε για την live action ταινία Cinderella της Disney

Δέκα πράγματα που δε γνωρίζατε για την ταινία Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)

 
 
 
 
 
 
No Comments

Post a Comment