Τραγούδια εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία - The Daily Owl
fade
24305
post-template-default,single,single-post,postid-24305,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τραγούδια εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία

Πολλά και διάσημα τραγούδια είναι εμπνευσμένα από λογοτεχνικά βιβλία. Για κάποια είναι προφανής η πηγή έμπνευσής τους, για κάποια άλλα όχι και τόσο.

 

Τα διασημότερα τραγούδια που βασίζονται σε λογοτεχνικά βιβλία είναι τα εξής: 

 

“Pigs (Three Different Ones)”, Pink Floyd.

Βιβλίο: Η φάρμα των ζώων, George Orwell

 

Τραγούδι εμπνευσμένο από το διάσημο βιβλίο του Orwell, στο οποίο πραγματεύεται το πώς η εξουσία μπορεί να μετατρέψει έναν επαναστάτη σε δικτάτορα. 

 

 

 

“Wuthering Height, Kate Bush

Βιβλίο: Ανεμοδαρμένα Ύψη, Emily Bronte

 

Το πιο διάσημο τραγούδι, εμπνευσμένο από λογοτεχνικό βιβλίο αφού ακόμα και ο τίτλος του παραπέμπει στο αριστούργημα της Bronte. Το τραγούδι μας διηγείται την ιστορία από την πλευρά της Κάθριν, η οποία επισκέπτεται στο παλιό της σπίτι, ως φάντασμα τον Χήθκλιφ και του ζητάει να την αφήσει να μπει μέσα από το παράθυρο.

 

 

 

“We Are the Dead”, David Bowie

Βιβλίο:  1984, George Orwell

 

Ακόμα ένας μεγάλος καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τον διάσημο συγγραφέα. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι εμπνευσμένος από μια επαναλαμβανόμενη φράση του βιβλίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα από τα κομμάτια του άλμπουμ Diamond Dogs, ο οποίος βασίζεται ολόκληρος στο γνωστό μυθιστόρημα αφού προοριζόταν να “ντύσει” μουσικά μια θεατρική μεταφορά του 1984.

 

 

 

“Atticus”, Noisettes

Βιβλίο: “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”, Harper Lee

 

Τραγούδι εμπνευσμένο από τον ήρωα του βιβλίου, τον Άττικους, σύμβολο ακεραιότητας και θάρρους.

 

 

 

“Banana Co”, Radiohead

Βιβλίο: Εκατό χρόνια μοναξιάς, Gabriel Garcia Marquez

 

Οι Radiohead σε αυτό το τραγούδι χρησιμοποιούν εικόνες από το διάσημο μυθιστόρημα, ώστε να καταγγείλουν την καταστροφή που έφεραν οι εταιρείες μπανάνας σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών της Λατινικής Αμερικής, κατά τον 20ο αιώνα.

 

 

 

“Hurricane”, Thirty Seconds to Mars

Βιβλίο: Το κοράκι,  Edgar Allan Poe

 

Το αφηγηματικό ποίημα του Poe μιλά για έναν άντρα που κατακλύζεται από την ανάμνηση της αγαπημένης του Λενόρ, που είναι νεκρή, γεγονός που τον οδηγεί σιγά-σιγά στην τρέλα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τον επισκέπτεται ένα ομιλούν κοράκι, που επαναλαμβάνει τη φράση “Ποτέ πια”, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο την ψυχική του κατάσταση.

 

Παρά το ότι το συγκεκριμένο τραγούδι δεν αναφέρεται ευθέως στο γνωστό ποίημα, εντούτοις στο μη λογοκριμένο βίντεο κλιπ του τραγουδιού υπάρχουν φράσεις ολόκληρες από το “Κοράκι”.

 

 

 

“Ramble On”, Led Zepplin

Βιβλίο: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, JRR Tolkien

 

Ένα από τα πολλά τραγούδια του διάσημου συγκροτήματος, που είναι εμπνευσμένο από την τριλογία του Τόλκιν. Το τραγούδι ανασυνθέτει το ταξίδι του Φρόντο και του Σαμ, όμως τώρα σκοπός του ταξιδιού δεν είναι η εύρεση του διάσημου δαχτυλιδιού αλλά μιας γυναίκας.

 

Avatar

Συντάκτρια άνευ χαρτοφυλακίου|Ενίοτε και με χαρτοφυλάκιο|Όταν μεγαλώσω θα γίνω η Πάστα Φλώρα Β'

No Comments

Post a Comment