Τα μυθικά σπαθιά του Westeros - The Daily Owl
fade
24001
post-template-default,single,single-post,postid-24001,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Τα μυθικά σπαθιά του Westeros

Το σπαθί είναι το κυρίαρχο όπλο στον φανταστικό κόσμο του Τζωρτζ Μάρτιν, ανεξάρτητα από το αν είναι φτιαγμένο από το πολύτιμο βαλυριανό ατσάλι ή όχι. Κάθε σπαθί έχει τη δική του ιστορία και συμβολισμό, ανάμεσα στα Επτά Βασίλεια. Η λίστα με τα πιο γνωστά και σημαντικά σπαθιά είναι η εξής:

 

Γαμψώνυχο

Είναι το μπάσταρδο σπαθί από βαλυριανό ατσάλι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι 0,3 μέτρα μακρύτερο από ένα longclawΜακρύ Σπαθί. Είναι ιδανικό και για χτυπήματα κατά του αντιπάλου αλλά και για να κόβει, ενώ είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει το βάρος της λαβής. Το σπαθί αυτό ανήκε στον Οίκο Μόρμοντ και τη λαβή του κοσμούσε το ασημένιο κεφάλι μιας αρκούδας. 

 

Οι Μόρμοντ είχαν στην κατοχή τους το Γαμψώνυχο για πεντακόσια χρόνια. Ο Τζήορ Μόρμοντ έδωσε το ξίφος στο γιό του, Τζόρα Μόρμοντ, όταν ο ίδιος εντάχθηκε στη Νυχτερινή Φρουρά. Ο Τζόρα αργότερα ατίμασε τον Οίκο του όταν έγινε δουλέμπορος, ωστόσο άφησε το ξίφος πίσω πριν αποδράσει από τη Νήσο της Άρκτου. Η θεία του, Μέετζ Μόρμοντ, επέστρεψε το ξίφος στον αδελφό της τον Τζήορ, ο οποίος το έβαλε στην άκρη στο Μαύρο Κάστρο καθώς και μόνο η θέαση του ξίφους του θύμιζε την ντροπή του γιου του.

 

Στην προσπάθειά του να σώσει τη ζωή του Τζήορ Μόρμοντ από την επίθεση ενός στοιχειού στο Μαύρο Κάστρο, ο Τζον Σνόου βάζει φωτιά η οποία λιώνει το ασημένιο κεφάλι της αρκούδας, που υπήρχε στη λαβή του Γαμψώνυχου.

 

Βρίσκοντας το ξίφος στις στάχτες, ο Τζήορ αναθέτει σε ένα λιθοξόο της Νυχτερινής Φρουράς να αντικαταστήσει την καμμένη λαβή με το κεφάλι ενός λύκου από ανοιχτόχρωμο πέτρωμα με κομμάτια πολύτιμου λίθου για μάτια, ώστε να αναδεικνύεται η καταγωγή του Τζον από τους Σταρκ, εμπνευσμένο από τον ανταρόλυκο του Τζον, τον Γκόουστ. Στη λαβή προστέθηκε και μόλυβδος ώστε  να έχει καλύτερη ισορροπία. Ο Τζήορ έδωσε το ξίφος στον Τζον, τονίζοντας το γεγονός πως ένας νόθος κρατάει ένα μπάσταρδο σπαθί.

 

 

Πάγος

 

Ο Πάγος ήταν ένα μεγάλο σπαθί, τόσο πλατύ όσο το χέρι ενός άνδρα και μακρύτερο από το ύψος του έφηβου Ρομπ Σταρκ. Η λεπίδα του από βαλυριανό ατσάλι έχει μαύρη και καπνισμένη απόχρωση.

ice-swordΤο όνομα “Πάγος” είναι κληρονομιά από την Εποχή των Ηρώων και προηγείται του σπαθιού. Περίπου, τετρακόσια χρόνια πριν την βασιλεία του Ρόμπερτ Μπαράθηον, το μεγάλο από βαλυριανό ατσάλι σπαθί, σφυρηλατημένο με μαγικά στην Βαλύρια, αποκτήθηκε από τους Σταρκ. Έγινε το σπαθί του Άρχοντα του Γουίντερφελ και ο Ένταρντ Σταρκ χρησιμοποιούσε το σπαθί για να εκτελέσει καταδικασμένους φυλακισμένους.

 

Μετά την αιχμαλωσία του, το σπαθί δόθηκε στον Ίλυν Πέυν, ο οποίος το χρησιμοποίησε για να τον αποκεφαλίσει. Ο Ίλυν το κουβαλούσε για λίγο καιρό μέχρι που ο Τάιγουιν Λάννιστερ του το πήρε, το έλιωσε και σφυρηλάτησε από αυτό  δύο Μακρυά Σπαθιά, τον Θρήνο της Χήρας, και το Μακρύ Σπαθί που αργότερα ονομάστηκε Ορκοτηρητής.

 

 

 

 

 

Θρήνος της Χήρας

 

Είναι ένα νέο ξίφος από βαλυριανό ατσάλι, που δημιουργήθηκε από την αρχαία λεπίδα του Οίκου Σταρκ τον Πάγο, μαζί με τον Ορκοτηρητή. Η θήκη του είναι διακοσμημένη φανταχτερά με χρυσό, ξύλο κερασιάς και κόκκινο δέρμα widows-wailμε χρυσά κεφάλια λιονταριών.Τα μάτια των λιονταριών είναι ρουμπίνια.

 

Δόθηκε στο βασιλιά Τζόφρυ Α΄ ως γαμήλιο δώρο από τον Τάιγουιν Λάννιστερ. Ο Τζόφρυ έλεγε πως όταν το κρατούσε, ήταν σαν να αποκεφάλιζε τον Νεντ Στρακ ξανά και ξανά. Με το θάνατο του Τζόφρυ, το ξίφος πέρασε στον μικρότερο αδελφό του,τον Τόμμεν Α΄.

 

 

 

 

Ορκοτηρητής

 

Είναι ένα μακρύ σπαθί από βαλυριανό ατσάλι, το οποίο σφυρηλατήθηκε από το μεγάλο σπαθί του Ένταρντ Σταρκ, τον Πάγο. 

 

oathkeeperΟ Ορκοτηρητής δόθηκε στον Τζέιμι Λάννιστερ από τον πατέρα του Τάιγουιν. Ο Τζέιμι αργότερα το έδωσε την Μπριέν του Ταρθ, που το ονόμασε Ορκοτηρητή όταν της ανέθεσε την αποστολή να ανακαλύψει τη Σάνσα Σταρκ. Ο Τζέιμι σημειώνει το πόσο κατάλληλο είναι να προστατέψει την κόρη του Νεντ Σταρκ με το ίδιο του το ατσάλι.

 

 

Βελόνα

 

Είναι ένα μικρό, λεπτό ξίφος το οποίο ο Τζον Σνόου παρήγγειλε στο Μίκκεν να κατασκευάσει για την Άρυα Σταρκ και της το έδωσε πριν φύγει για να ενταχθεί στη Νυχτερινή Φρουρά. Το ξίφος ταιριάζει στο αδύνατο σώμαneedle-sword της Άρυα και στο είδος ξιφασκίας που είναι γνωστό ως “χορός του νερού” που που προτιμούσαν οι μπράβοι στο Μπράαβος.

 

Η Άρυα ονόμασε το ξίφος Βελόνα ως ειρωνική αναφορά προς το μίσος της για τα εργόχειρα και τις βελόνες. Καμιά φορά αναφέρεται στη χρήση του ξίφους της ως εργόχειρο. Τελικά, η Βελόνα αντιπροσωπεύει τον προηγούμενο τρόπο ζωής της στο Γουίντερφελ και συμβολίζει την χαρούμενη παιδική της ηλικία με την οικογένειά της.

 

 

 

 

Φωτοδότης

 

Προφητεία

Έχει προαγγελθεί στα βιβλία στο Ασάι ότι όταν τα αστέρια ματώσουν και οι κρύοι άνεμοι φυσήξουν, ένας πολεμιστής θα τραβήξει από τη φωτιά ένα φλεγόμενο ξίφος. Εκείνο το ξίφος θα είναι ο Φωτοδότης. Αυτός που θα το τραβήξει θα είναι ο Άζορ Αχάι ξαναγεννημένος.

 

Κάτω από την καθοδήγηση της Μελισάνδρης, ο Στάννις Μπαράθηον επιχείρησε να πάρει τη θέση του Άζορ Αχάι βυθίζοντας ένα σπαθί σε φωτιά από τα φλεγόμενα απομεινάρια των αγαλμάτων των Επτά. Όταν τράβηξε το σπαθί, αυτό φεγγοβολούσε με ένα μαγικό φως αλλά αν το παρατηρούσε κανείς καλύτερα θα ανακάλυπτε ότι το σπαθί δεν ήταν πραγματικά καυτό. Σύμφωνα με τον Μέιστερ Αίμον, ο πραγματικός Φωτοδότης δεν έλαμπε απλώς αλλά εξέπεμπε θερμότητα.

 

 

Καρδιοθεριστής

 

Είναι το προγονικό σπαθί από βαλυριανό ατσάλι του Οίκου των Τάρλυ. Πρόκειται για μεγάλο σπαθί και ο χειρισμός του απαιτεί και τα δύο χέρια. Ανήκει στην οικογένεια για πάνω από πεντακόσια χρόνια. Φεύγοντας ο Σαμ Τάρλυ από το αρχοντικό του πατέρα του, πήρε μαζί του και τον Καρδιοθεριστή.

 

Αυγή

 

Είναι το προγονικό μεγάλο σπαθί του Οίκου Ντέυν, που έδωσε το τίτλο Σπαθί του Πρωινού σε αυτόν που το κρατά. dawn-swordΛέγεται ότι είναι φτιαγμένο από ένα μέταλλο σφυρηλατημένο από την καρδιά ενός πεφταστεριού. Η λεπίδα του είναι λευκή σαν το γάλα. Το όνομα του κάστρου των Ντέυν, Στάρφωλ, και ο θυρεός τους – που περιέχει ένα λευκό σπαθί και ένα πεφταστέρι – περιέχονται και τα δύο την Αυγή. Η λεπίδα λέγεται ότι είναι τόσο κοφτερή όσο και των σπαθιών από  βαλυριανό ατσάλι.

 

Ο τελευταίος που χρησιμοποίησε την Αυγή ήταν ο Άρθουρ Ντέυν, που πέθανε στον Πύργο της Χαράς από τον Ένταρντ Σταρκ. Μετά τη μάχη, ο Ένταρντ  ταξίδεψε στο Στάρφωλ για να δώσει την Αυγή στην αδερφή του Άρθουρ, την Ασάρα Ντέυν.

 

 

 

 

Μπλάκφαϊρ

 

Είναι το ένα από τα δύο σπαθιά από βαλυριανό ατσάλι, που οι Ταργκάρυεν έφεραν στο Ντράγκονστοουν μετά τον Όλεθρο. Το άλλο είναι η Σκοτεινή Αδερφή.

 

Το Μπλάκφαϊρ περνούσε από βασιλιά σε βασιλιά, μέχρι που ο Αίγκον ο Ανάξιος το παραχώρησε στον μπάσταρδο γιο του Ντέιμον και όχι στον νόμιμο γιο του Νταίρον, για τον οποίο υποψιαζόταν ότι ήταν γιος του αδερφού του, του Πρίγκιπα Αίμον του Δρακοϊππότη.

 

Μετά τον θάνατο του Ντέιμον Μπλάκφαϊρ και των δίδυμων γιων του στη Μάχη του Κόκκινου Λιβαδιού, ο ετεροθαλής αδερφός του Μπίττερστηλ πήρε μαζί του το σπαθί στην εξορία, στις Ελεύθερες Πόλεις. Εκεί, ο Μπίττερστηλ, μαζί με τους εναπομείναντες γιους του Ντέιμον, ίδρυσε την μισθοφορική ομάδα γνωστή ως Χρυσός Λόχος.

 

Το πού βρίσκεται τώρα το σπαθί είναι άγνωστο.

 

 

 

Σκοτεινή Αδερφή

 

Είναι ένα θρυλικό σπαθί από βαλυριανό ατσάλι, ένα από τα δύο προγονικά σπαθιά του Οίκου Ταργκάρυεν. Η Σκοτεινή Αδερφή απετέλεσε το σπαθί τουλάχιστον μίας γυναίκας και μπορεί να σφυρηλατήθηκε από μια Πολεμίστρια, καθώς η λεπτή λεπίδα του είναι σχεδιασμένη για γυναικείο χέρι. Ο τελευταίος γνωστός κάτοχος του σπαθιού είναι ο Μπρύντεν Ρίβερς.

 

Το σπαθί βρισκόταν στην κατοχή των Ταργκάρυεν πριν από τον Πόλεμο της Κατάκτησης και πιθανότατα περνούσε από γενιά σε γενιά κληρονομικά. Δινόταν συνήθως στους μικρότερους γιους. Είναι γνωστό ότι κρατήθηκε από τους:

 

  • Βισένυα Ταργκάρυεν – μεγαλύτερη αδερφή και γυναίκα του Αίγκον
  • Πρίγκιπα Ντέιμον Ταργκάρυεν
  • Πρίγκιπα Αίμον Ταργκάρυεν, τον Δρακοϊππότη
  • Άρχοντα Μπρύντεν Ρίβερς, το Ματωμένο Κοράκι

 

Είναι άγνωστο εάν επετράπη στο Ματωμένο Κοράκι να πάρει μαζί του το σπαθί, όταν στάλθηκε στη Νυχτερινή Φρουρά. Το πού βρίσκεται τώρα το σπαθί δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.

 

 

 

Βρυχηθμός

 

Ήταν το αρχαίο από βαλυριανό ατσάλι σπαθί, που άνηκε στον Οίκο Λάννιστερ. Χάθηκε όταν ο Βασιλιάς του Ροκ Τόμμεν Β΄ έπλευσε πίσω στην Βαλύρια και δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Οίκος Λάννιστερ ψάχνει για να το αντικαταστήσει από τότε. Ο Άρχοντας Τάιγουιν Λάννιστερ αποπειράθηκε να αγοράσει σπαθί προς αντικατάσταση από κατώτερους, πιο φτωχούς οίκους αλλά οι προτάσεις του απορρίφθηκαν.

 

Ο Γκήριον Λάννιστερ πήγε προς αναζήτηση του σπαθιού αλλά δεν επέστρεψε ποτέ.

 

 

 

Αρχόντισσα Φορλόρν

 

Το προγονικό σπαθί του Οίκου Κόρμπρεϋ, βρίσκεται στην κατοχή του Σερ Λυν Κόρμπρεϋ,

 

 

 

Κόκκινη Βροχή

 

Το σπαθί του Οίκου Ντραμ που κλάπηκε σε μια επιδρομή. Δεδομένου του ονόματος και του χρώματός του, είναι red-rainπιθανότατα το προγονικό σπαθί του Οίκου Ρέυν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νάιτφωλ

 

Η προγονική λεπίδα του Οίκου Χάρλοου, που  κρατάει ο Σερ Χάρρας Χάρλοου

 

 

 

 

Λιονταρόδοντο

 

Είναι το σπαθί του Βασιλιά Τζόφρυ, που η Άρυα  Σταρκ πέταξε στην Τρίαινα,  όταν ο Τζόφρυ  σκότωσε τον Μάικα και τον ανταρόλυκο Αρχόντισσα. Το γεγονός αυτό ταπείνωσε τον Τζόφρυ, ιδιαίτερα όταν ο θείος του Ρένλυ, τον κορόιδεψε, επειδή νικήθηκε και αφοπλίστηκε από ένα κορίτσι νεότερο από εκείνον.

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

Avatar

Συντάκτρια άνευ χαρτοφυλακίου|Ενίοτε και με χαρτοφυλάκιο|Όταν μεγαλώσω θα γίνω η Πάστα Φλώρα Β'

No Comments

Post a Comment