Λόρι Χαλς Άντερσον | Σπάσε τη σιωπή - The Daily Owl
fade
33885
post-template-default,single,single-post,postid-33885,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow child-child-ver-1.0.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Λόρι Χαλς Άντερσον | Σπάσε τη σιωπή

 

«Αν μπορούσα μόνο να βρω τις λέξεις…»

 

 

 

Η Μελίντα είναι μία μαθήτρια λυκείου και γνωρίζει πως στην πραγματικότητα δεν είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται για σένα. Από την ημέρα που κατέστρεψε ένα επικό πάρτι, καλώντας την αστυνομία, ζει στο περιθώριο της σχολικής κοινότητας. Όσο ο καιρός περνάει, η Μελίντα απομονώνεται όλο και περισσότερο, κλείνεται στον εαυτό της και κανείς δεν ξέρει γιατί. Κανείς δεν ξέρει πως η Μελίντα σε εκείνο το εφηβικό πάρτι έπεσε θύμα βιασμού, και πως από τότε η σιωπή την πνίγει και τη βυθίζει σε μία άβυσσο, κάνοντάς τη να νιώθει πως δεν υπάρχει διαφυγή. Η μόνη της παρηγοριά είναι η ζωγραφική. Μόνο στην ώρα του μαθήματος των Καλλιτεχνικών δεν αισθάνεται μόνη και παγιδευμένη. Με τη βοήθεια ενός καθηγητή της και με συνοδοιπόρο την τέχνη, η Μελίντα καταφέρνει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να σπάσει τη σιωπή σχετικά με αυτό που της συνέβη εκείνο το βράδυ.

 

Το «Σπάσε τη σιωπή» (“Speak”) είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που μιλά για τις δυσκολίες και τα συναισθήματα του να είσαι ένας περιθωριακός νέος, με αδυναμίες ένταξης κι επικοινωνίας, δίχως φίλους κι ανθρώπινη παρηγοριά. Η ίδια η Μελίντα αποτελεί τη φωνή όλων των εφήβων που ζουν στη γωνία της σχολικής κοινωνίας και πασχίζουν να ακουστούν, ενώ η ιστορία παράλληλα εστιάζει στην ανθρώπινη δύναμη, δείχνοντας πως παρά όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στη ζωή, αυτή συνεχίζεται και θα υπάρξουν καλύτερες μέρες.

 

Από τη Λόρι Χαλς Άντερσον, γράφτηκε το 1999 στα αγγλικά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Puffin”. Έως το 2005 απέσπασε βραβεία και τίτλους όπως “New York Times Best Seller”, “Edgar Allan Poe Best Young Adult” και “National Book Award”, ενώ έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες θετικά σχόλια και κριτικές αναγνωστών (4/5 αστέρια στο goodreads.com). Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το 2004, το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο «Μίλα μου» (“Speak”) και πρωταγωνίστρια την παγκοσμίου φήμης Kristen Stewart ως Μελίντα. Στην Ελλάδα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις «Μίνωας».

Greenleaf

Booklover / Marine scientist in the making / Avocado addict / Deadass romantic & I also write poems

No Comments

Post a Comment