Συνταγή απλούστατη για μαλακά μπισκότα - The Daily Owl
fade
33446
post-template-default,single,single-post,postid-33446,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Συνταγή απλούστατη για μαλακά μπισκότα

Κάθε μάνα, που σέβεται τον εαυτό της, έχει αποπειραθεί τουλάχιστον μία φορά στην καριέρα της (ως Μάνα, βέβαια) να φτιάξει ένα γλυκό. Σπιτικό. Και σοκολατένιο. Να μοσχομυρίσει η κουζίνα και να βγουν οι μυρωδιές και παραέξω. Να ξεχυθούν διάδρομο, σαλόνι, να πιάσουν υπνοδωμάτια, να έρθουν τα παιδιά (όλων των ηλικιών), να απλώσουν χεράκια, να το δοκιμάσουν ζεστό, σχεδόν καυτό, να τους αρέσει, να θέλουν να το φάνε όλο την ίδια στιγμή, να πασαλειφτούν (ή και όχι) από πάνω ως κάτω. Και μετά, χαρούμενοι όλοι. Ποιον δεν κάνει ευτυχισμένο η σοκολάτα; Τα βάζει όλα στη θέση τους. Και θυμούς και νευράκια και αναστάτωση και γκρίνιες! Έτσι απλά, μαγικά!

 

 

Συνταγή απλούστατη για μαλακά μπισκότα (τύπου cookies) σοκολάτας

 

(Kατάλληλα για οικογενειακή δραστηριότητα στην κουζίνα, για κέρασμα στην τάξη, να συνοδεύσουν το γάλα ή τον καφέ στο σπίτι, να μπουν 5-6 μαζί σε μεταλλικό μικρούλι κουτί και να πάνε δώρο-έκπληξη εκεί που αγαπάτε, όπου θ’ ανοίξουν το καπάκι και σίγουρα θα χαμογελάσουν)

 

 

 

Χρειάζεστε:

 

130 γρ. βούτυρο αγελάδος (θερμοκρασία δωματίου)

155 γρ. ζάχαρη άχνη

120 γρ. μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου)

2 βανίλιες

λίγο αλάτι, όσο πιάσουν τα δάχτυλά μας

1 γεμάτη (πολύ γεμάτη) κουταλιά σούπας μέλι

3 αβγά (όχι τεράστια)

1 μικρό φλυτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 κουταλιές σούπας κακάο

250 γρ. μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια

(ή, εναλλακτικά, ένα σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας (100 γρ.) και μία συσκευασία σοκολάτας, που θα σπάσετε εσείς σε μικρά κομμάτια)

 

 

 

Πώς θα χειριστείτε τα υλικά!

 

Σε σκεύος μετρίου μεγέθους ανακατεύουμε με μίξερ το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη.

 

Προσθέτουμε με τη σειρά το αλάτι, τις βανίλιες, το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι.

 

Πάντα αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα, πριν προσθέσουμε το επόμενο υλικό, δεν τα ρίχνουμε όλα μαζί, μια κι έξω. Ο σκοπός μας είναι να έχει το καθένα τον χρόνο του στο χώρο, να γνωριστεί με τα προηγούμενα υλικά, να κάνουν λίγη παρέα και μετά να έρθει και το επόμενο και το επόμενο και πάει λέγοντας. Πού ήμασταν; Α, στο μέλι.

 

Μετά το μέλι προσθέτουμε τα αβγά και εξακολουθούμε να χτυπάμε καλά.

 

Για το τέλος αφήνουμε το κακάο και αμέσως μετά το αλεύρι. Το αλεύρι δεν θα το ανακατέψουμε όλο με το μίξερ. Όταν φτάσουμε περίπου στο μισό της συσκευασίας, το μείγμα θα είναι ήδη αρκετά σφιχτό. Οπότε συνεχίζουμε με κουτάλι ή (το προτιμούμε) με το χέρι μας (φορέστε και κανένα γαντάκι μιας χρήσης, καλό θα ήταν). Θέλουμε αποτέλεσμα συμπαγές, κολλώδες και, εννοείται, απαλές κινήσεις, δεν ζυμώνουμε, δεν είναι πίτα εδώ – άλλη φορά! Στο τέλος (τώρα είναι οριστικό), προσθέτουμε και τα κομμάτια σοκολάτας. Προθερμαίνουμε φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα).

 

Απλώνουμε όμορφα όμορφα χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου. Απ’ άκρη σ’ άκρη, όχι τσιγκουνιές. Παίρνουμε ποσότητα περίπου ίση με ένα κουτάλι σούπας, μεταφέρουμε στο ταψί. Το αφήνουμε έτσι, όπως είναι, αναστατωμένο, θα πάρει μόνο του το σχήμα εκείνο το ωραίο, των cookies, που μοιάζουν με βράχια… Γεμίζουμε το ταψί (συμπαθητική απόσταση μεταξύ των cookies περίπου 4 εκατοστά) και ψήνουμε για 10’!

 

Ωστόσο, πάντα κάνουμε έναν έλεγχο, διότι (χιλιοειπωμένο, αλλά χρήσιμο….) φούρνος από φούρνο διαφέρει, οπότε μπορεί να είναι έτοιμα και σε 9’ (η ακρίβεια στους χρόνους παίζει μεγάλο ρόλο, αν παραψηθούν, θα σκληρύνουν, δεν το θέλουμε).

 

Με λίγα λόγια, μόλις αισθανθείτε στον χώρο τη σοκολάτα, που λιώνει – ψήνεται, είναι έτοιμα! Αφήστε να κρυώσουν καλά κάπου όπου δεν θα «ιδρώσουν», για παράδειγμα πάνω σε μια σχάρα (μια λύση είναι και η ίδια η σχάρα του φούρνου, που τόση ώρα κάθεται χωρίς δουλειά), και φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί.

 

 

Σημ. Τα δέοντα (αυτά που λένε οι μανούλες) σε όλους!

Σημ. 2 Μην φάτε τα κομμάτια σοκολάτας, όσο ετοιμάζετε τη συνταγή.

Ritsa Stamou

Η Ρίτσα είναι μια παραδοσιακή Μάνα Κουκουβάγια. Καμαρώνει, παιδεύει, εκπαιδεύει δύο υπέροχα δίδυμα αγόρια, τον Στέφανο και τον Μάριο. Κάνει όσα κάνει, συνήθως, μια μάνα και, παράλληλα, γράφει, ονειρεύεται, ανησυχεί υπερβολικά, κάνει πολλά γλυκά, θυμώνει εύκολα, γι’ αυτό περπατάει πολύ, και βλέπει ΠΟΛΛΕΣ ταινίες!

1 Comment
  • Dimitris

    Στην εκτέλεση, στο πρώτο βήμα, γράφετε να προσθέσουμε τη ζάχαρη, ενώ στα υλικά δεν αναφέρεται πουθενά ζάχαρη!

    Τι από τα δύο ισχύει?

    ¨:D

    October 10, 2017 at 4:12 pm Reply

Post a Comment