Oι μαμάδες της Disney! - The Daily Owl
fade
39298
post-template-default,single,single-post,postid-39298,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Oι μαμάδες της Disney!

Μάνα, μητέρα, μαμά. Όπως και να την λέμε είναι πάντα εκεί. Σήμερα έχουν την τιμητική τους και σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις μαμάδες από τον κόσμο της Disney! Τις ξέρουμε, έχουμε ακούσει για αυτές και σήμερα θα τις αναλύσουμε χωρίζοντάς τις σε κατηγορίες.

 

 

 

Οι “κακές “μαμάδες

 

Xωρίς κακούς, οι ταινίες της Disney θα ήταν βαρετές. Η κακιά μητριά της Σταχτοπούτας ας πούμε (ναι, θα ασχοληθούμε και με μητριές) κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παντρέψει τις κόρες της. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και η μητριά της Χιονάτης.

Η Ζίρα στον «Βασιλιά των Λιονταριών 2: Το Βασίλειο του Σίμπα» ήταν από τα λιοντάρια υπέρμαχους της κυριαρχίας του Σκαρ (δεν το ξέρατε ότι υπήρχαν και τέτοια λιοντάρια; Ούτε και εμείς) και μετά το θάνατό του αναλαμβάνει αυτή να φέρει την αποστολή του εις πέρας. Γιατί είναι στην κατηγορία; Μα γιατί έχει δύο γιους! Τον Κόβου και του Νούκα.

Η «μητέρα» της Ραπουνζέλ – ναι και η Γκόθελ  – θα μπει σε αυτή την κατηγορία με τις μαμάδες, κυρίως γιατί είχε πείσει την Ραπουζέλ ότι ήταν η μαμά της.

 

 

 

 

Οι μαμάδες με “ημερομηνία λήξης”

Και όταν λέμε ημερομηνία λήξης εννοούμε εμφάνιση της μισής ώρας το πολύ.

Η μαμά του Νέμο είναι τέτοιο παράδειγμα όπου την βλέπουμε μαζί με τα αυγά/ αδέρφια του Νέμο να καταβροχθίζονται από ένα μεγαλύτερο ψάρι.

Όταν το κύμα «κατάπιε» την Ατλαντίδα ο κρύσταλλος επέλεξε την μητέρα της Κίντα και βασίλισσα της Ατλαντίδας ώστε να προστατευτεί ο λαός.

Την μητέρα της Άριελ την συναντάμε στην ταινία «Η Μικρή Γοργόνα 3: Τα πρώτα χρόνια της Άριελ» και στην συνέχεια την σκοτώνουν πειρατές.

Η μητέρα αλλά και ο πατέρας της Άννας και της Έλσα στο «Ψυχρά και Ανάποδα» πεθαίνουν όταν το καράβι που τους μετέφερε τσακίζεται κατά τη διάρκεια μιας τρικυμίας.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι βιολογικοί γονείς του Ταρζάν, τους οποίους κατασπάραξε μια τίγρη.   

Η μαμά του Μπάμπι πεθαίνει όταν την πυροβολεί ένας κυνηγός.

Την μαμά του Κουασιμόδου την βλέπουμε για λίγα μόλις λεπτά στην αρχή της ταινίας αλλά πεθαίνει όταν της παίρνει βιαίως το παιδί από τα χέρια ο Φρόλο και εκείνη χτυπάει το κεφάλι της στα σκαλιά της Παναγίας των Παρισίων.

 

 

 

 

Οι μητέρες που των οποίων απλά γνωρίζουμε το όνομα

 

Από τον μάγο της φυλής, τον Κεκάτα, αλλά και από την γιαγιά Ιτιά μαθαίνουμε πως η Ποκαχόντας είναι το ίδιο ελεύθερο πνεύμα με την μητέρα της. Εν αντιθέσει με την Γιασμίν που  πατέρας της λέει πως «δεν έμοιασε καθόλου στην μητέρα της».

 

 

Οι survivors

Μαμάδες που έζησαν μέχρι το τέλος της ταινίας (στις περισσότερες δεν εξυπηρετούσε την πλοκή ο θάνατός τους). Αυτές θα τις χωρίσουμε σε δύο υποκατηγορίες. Τις μαχήτριες και τις … διάσημες. 

 

 

Μαχήτριες

 

 

Στην ταινία «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος» βλέπουμε την μαμά της Τιάνα να μεγαλώνει μόνη της αξιοπρεπώς την κόρη της μιας και ο πατέρας της πεθαίνει ξαφνικά.

Η μαντάμ Τσαγερό με τον γιό της το Θρυψαλάκι στην ταινία «η Πεντάμορφη και το Τέρας» όπου όχι μόνο μάχεται και αυτή για το κάστρο του Τέρατος αλλά και δίνει συμβουλές τόσο στην Μπελ όσο και στο Τέρας.   

Ο Τζιμ στην ταινία «Ο Πλανήτης των Θησαυρών» μεγαλώνει με την μητέρα του την Σάρα, από την στιγμή που ο πατέρας του μπαρκάρει ή πάει να ριχτεί σε μάχη (ποτέ δεν κατάλαβα).

Αν μπορούσα να δώσω τον τίτλος της μαχήτριας τότε θα έπαιρνε επάξια η Σαράμπι. Η μητέρα του Σίμπα στην ταινία «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» αφού όχι μόνο έχασε τον άντρα και αποχωρίστηκε για χρόνια τον γιο της αλλά κάθε μέρα είχε να αντιμετωπίζει και τον Σκαρ.

Η μαμά του Ντάμπο υπερασπίστηκε τον γιό της από κάποια ενοχλητικά παιδιά και την χώρισαν από τον Ντάμπο όταν την έβαλαν στην απομόνωση.

Μαμά, σύζυγος και φυσικά υπέρ-ηρωίδα: ο λόγος για την Ελαστίνα/ Έλεν Παρ, όπου όχι μόνο φροντίζει τον σύζυγο και τα παιδιά της αλλά υπερασπίζεται και τον κόσμο όταν την έχει ανάγκη στην ταινία «Οι Απίθανοι».

Μπορεί να είναι έγκυος στο 3ο της παιδί όμως η γυναίκα του Πάτσα στην ταινία «Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια» ξέρει πώς να βοηθάει τον άντρα της.

Η δεύτερη μητέρα του Ταρζάν, η Κάλα, έχασε το μωρό της όταν το καταβρόχθισε η ίδια τίγρης που έφαγε και τους γονείς του Ταρζάν όποτε πήρε το μωράκι τους και το μεγάλωσε σαν να ήταν δικό της.

Η μαμά της Μέριντα στην ταινία «Brave» δεν έχει και την καλύτερη επικοινωνία με την κόρη της, όταν όμως θα μεταμορφωθεί σε αρκούδα θα δει πως η Μέριντα μπορεί να υπερασπιστεί μόνη της τον εαυτό της.

Όχι μόνο είναι πρωταγωνίστρια αλλά είναι και μαχήτρια. Ο λόγος για την Πέγκυ ή Περνίτα (ανάλογα την μεταγλώττιση) από την ταινία «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας» όπου υπερασπίζεται τα όχι μόνο τα δικά της κουταβάκια, μαζί με τον Πόνγκο, αλλά και τα υπόλοιπα.

Ό,τι και να πεις για αυτή την μητέρα είναι λίγο. Μιλάμε για τη μαμά του Τιμόν στην ταινία «Ο βασιλιάς των λιονταριών 1 και ½». Ό,τι και να κάνει ο γιός της πάντα τον δικαιολογεί σε όλους, διότι η αγάπη της είναι μεγαλύτερη από τις γκάφες του Τιμόν.

Η μητέρα της Μουλάν επίσης μπαίνει στην κατηγορία με τις μαχήτριες (ναι, ok, δεν έκανε τίποτα αλλά είχε για κόρη την Μουλάν και αυτό λέει πολλά).

Η Λαίδη από την ταινία «Αριστόγατες» είναι μαχήτρια. Μεγαλώνει μόνη τα τρία γατάκια της «την Μαρί, τον Τουλούζ και τον Μπερλιόζ). 

 

 

«Διάσημες»

 

 

Η Ήρα από την ταινία «ο Ηρακλής πέρα από τον μύθο» μπορεί να μην είχε ενεργό ρόλο στην ταινία είχε όμως ωραίες ατάκες. Το ίδιο και η, Αμφιτρίτη η δεύτερη μαμά του Ηρακλή που τον μεγάλωσε σαν να ήταν δικό της παιδί.

Την μαμά της «Ωραίας Κοιμωμένης» την βλέπουμε για λίγο στην αρχή της ταινίας και λίγο στο τέλος όταν η πριγκίπισσα επανενώνεται με τους γονείς της.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την “Ωραία Κοιμωμένη”, αλλά και στην ταινία «Μαλλιά Κουβάρια» όπου η Ραπουνζέλ πέφτει στην αγκαλιά των γονιών της.

Μια μητέρα που βλέπουμε επίσης ελάχιστα είναι η μαμά του Άντι στις ταινίες «Toy Story 1,2 και 3.

Στην ταινία «Πήτερ Παν» βλέπουμε για λίγα λεπτά την μητέρα της Γουέντι και των αδερφών της, ενώ στην ταινία «Πίτερ Πάν 2: Επιστροφή στην χώρα του Ποτέ» βλέπουμε πως η Γουέντι έχει μεγαλώσει και είναι μητέρα μιας κόρης, της Τζέιν.

Δεν μπορούμε να μην κάνουμε και μια αναφορά στις πρωταγωνίστριες που έγιναν μητέρες. Η Νάλα από τον «Βασιλιά των Λιονταριών», η Άριελ στην ταινία «η Μικρή Γοργόνα 2: Επιστροφή στην θάλασσα», αλλά και η Λαίδη από την ταινία «Λαίδη και Αλήτης 2».

Αν είχαμε κατηγορία αξιαγάπητης μητέρας τότε τον τίτλο θα κέρδιζε η Κάγκου, η μαμά του Ρο από την ταινία «Ο Γουίνι το αρκουδάκι» που είναι εκεί όχι μόνο για τον γιο της αλλά και για τους φίλους του.

Τέλος μια κατηγορία μόνες τους είναι οι μαμάδες στην ταινία «Γνωρίστε τους Ρόμπισον». Η Franny Robinson (η μαμά του Γουίλμπουρ) αλλά και την Lucille Krunklehorn (η γυναίκα που υιοθέτησε τον Λούις). Αυτές οι μαμάδες είναι ξεχωριστές για διαφορετικούς λόγους. Η πρώτη είναι η ήρεμη δύναμη του σπιτιού. Η δεύτερη «ελαφρώς» άυπνη από τα  πολλά αυτοκόλλητα καφεΐνης που έχει κολλήσει πάνω της (κάθε αυτοκόλλητο ισοδυναμεί με δώδεκα φλιτζάνια καφέ! – δική της εφεύρεση – όπως λέει και η ίδια).     

 

Τόσες πολλές μαμάδες και τόσες πολλές ιστορίες (σίγουρα μας έχουν ξεφύγει κάποιες), δυναμικές, δυνατές, ανεξάρτητες, γλυκιές και πάντα εκεί για τις οικογένειες τους. Όπως όλες οι μαμάδες!

 

 

NightMareNightMare

Λογοπλάστρια από την λίγες/ Once a dreamer always a dreamer/ Ντισνεϊολόγος/ Σοκολάτρης

No Comments

Post a Comment