Ξωτικά: Οι αθέατοι ήρωες στον κόσμο του Χάρι Πότερ - The Daily Owl
fade
29279
post-template-default,single,single-post,postid-29279,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Ξωτικά: Οι αθέατοι ήρωες στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Ο Dobby θα υπηρετεί την οικογένεια μέχρι να πεθάνει, κύριε …“.

 

Τα Ξωτικά, τα πιστά μαγικά πλάσματα του μαγικού κόσμου της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στα βιβλία και τις ταινίες της σειράς Χάρι Πότερ. Μάγοι και μάγισσες με τεράστιες δυνάμεις και ικανότητες, συνήθως βρισκόταν υπό τον έλεγχο παλιών μαγικών οικογενειών, τις οποίες υπηρετούσαν πιστά μέχρι το τέλος της ζωής τους. Συχνά ήταν οι αθέατοι ήρωες της πλοκής, που δρούσαν ήσυχα στο παρασκήνιο όπου τους είχαν στριμώξει οι άνθρωποι, εκτός από εκείνους που απέκτησαν μαζί τους ιδιαίτερες σχέσεις, είτε λόγω των συνθηκών, είτε από επιλογή τους. 

 

 

 

tumblr_nm5766WNkR1u1vo97o1_500

 

Οι μαγικές ικανότητές τους ήταν τεράστιες και τις εξασκούσαν χωρίς τη χρήση ραβδιού. Τα Ξωτικά, πέρα από υπηρέτες των μάγων και μαγισσών, ήταν προστάτες των σπιτιών όπου δούλευαν. Η καθημερινότητά τους ήταν γεμάτη με κουραστικές δουλειές και για να χρησιμοποιήσουν τα μαγικά τους για άλλο σκοπό, συνήθως έπρεπε να πάρουν άδεια από το αφεντικό τους. Σε περίπτωση που προέβαιναν σε χρήση μαγείας χωρίς άδεια, τότε αυτοτιμωρούνταν.

 

 

 

 

tumblr_ncvlhhizVD1qkobuxo2_500

 

Για τα Ξωτικά, νόμος ήταν ο λόγος του αφεντικού τους. Ακόμα κι ο Kreacher, που σιχαινόταν τις εντολές του Sirius, ήταν υποχρεωμένος να τις εκτελεί. Αν εντόπιζαν, όμως, κάποιο κενό στην εκάστοτε εντολή, τότε έβρισκαν τρόπο να την παρακούσουν, έστω και εν μέρει. Τα αφεντικά τους έτσι κι αλλιώς δρούσαν απέναντί τους με τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι τα Ξωτικά δεν έχουν δικαιώματα και ότι δεν αξίζουν τον σεβασμό τους. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων αφεντικών ήταν οι Malfoy, οι οποίοι φερόταν απαίσια στον Dobby, ο οποίος αποφάσισε μόνος του να βρει τον Χάρι και να τον προστατέψει ενάντια στη δράση τους.

 

Τα αφεντικά μπορούσαν να απελευθερώσουν τα Ξωτικά, μόνο εφόσον τους προσέφεραν ρούχα κι έτσι τα Ξωτικά κυκλοφορούσαν με κουρέλια που κάποτε ήταν συνήθως μαξιλαροθήκες ή άλλα πανιά που μπορούσαν να προσαρμοστούν πάνω τους. 

 

 

 

 

 

Ένας ήρωας που τον έλεγαν Dobby 

 

anigif_enhanced-23524-1443726433-2

 

Ο Dobby υπηρετούσε την οικογένεια Malfoy. Όταν ο Harry Potter βρισκόταν στη δεύτερη χρονιά σπουδών του στο Hogwarts, τον επισκέφθηκε και προσπάθησε να τον προειδοποιήσει για το άνοιγμα της Κάμαρας με τα Μυστικά. Την ίδια χρονιά, ο Harry τον απελευθέρωσε προσφέροντάς του μια κάλτσα. Τότε ο Dobby άρχισε να εργάζεται στις κουζίνες του Hogwarts. Βοήθησε ξανά τον Harry στο Τρίαθλο Μαγείας, βρίσκοντάς του gillyweed, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο δεύτερο αγώνισμα κάτω από τη λίμνη. Συνέχισε να σώζει τις ζωές του Harry και των φίλων του, μέχρι τον θάνατό του από το χέρι της Bellatrix Lestrange. Ο Dobby ήταν ένα θαρραλέο ξωτικό, πιστό στους φίλους του και η θυσία του πάντα θα μας φέρνει δάκρυα στα μάτια. 

 

 

 

 

 

 

Winky, το Ξωτικό στο οποίο δώσαμε τη λιγότερη σημασία

 

download

 

Η Winky βρισκόταν για χρόνια στην υπηρεσία της οικογένειας Crouch. Ο Barty Crouch Snr την απέλυσε όταν την είδε να κρατάει ένα ραβδί σε συνθήκες υπό τις οποίες το όνομά του θα μπορούσε να συνδεθεί με τη Μαύρη Μαγεία. Μετά την απόλυσή της η Winky απελευθερώθηκε και πήγε να δουλέψει στις κουζίνες του Hogwarts. Άρχισε να υποφέρει από βαριάς μορφής κατάθλιψη και αλκοολισμό. Ο Dobby βοηθούσε πολύ τη Winky στο καθημερινό της μαρτύριο, φροντίζοντάς της με αγάπη. H Winky πολέμησε στη Μάχη του Hogwarts και μετά τον πόλεμο συνέχισε να εργάζεται στη Σχολή. 

 

 

 

 

 

 

 

Kreacher, το ξωτικό που ηγήθηκε της μάχης του Hogwarts

 

Kreacher-kreacher-24819184-500-180

 

Ο ηλικιωμένος Kreacher ήταν υπηρέτης της οικογένειας Black. Πριν από τον Kreacher, την οικογένεια υπηρετούσε η μητέρα του. Όταν μεγάλωσε πολύ και δεν μπορούσε πλέον να εργαστεί, της έκοψαν το κεφάλι και το διακόσμησαν στον τοίχο πάνω από τις σκάλες του Grummauld Place, αρ, 12.

 

 

 

12GrimmauldPlaceElfHeads

Ο Kreacher εκτιμούσε ιδιαίτερα την Walburga Black, μητέρα του Sirius, και συμφωνούσε με τις απόψεις των αφεντικών του περί αναγκαιότητας διατήρησης της καθαρότητας του αίματος των μαγικών οικογενειών. Μετά τον θάνατο της κας Black, ο Kreacher έπαψε να ασχολείται ιδιαίτερα με το σπίτι. Δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα (έως καθόλου) τον Sirius, ούτε και τον Harry, στην ιδιοκτησία του οποίου πέρασε μετά τον θάνατο του πρώτου. Συμμετείχε στη Μάχη του Hogwarts ως ο επικεφαλής των Ξωτικών κατά των Θανατοφάγων και μετά την ήττα του Voldemort συνέχισε να εργάζεται στις κουζίνες της Σχολής, μέχρι τον θάνατό του πέρυσι σε ηλικία 666 ετών. 

 

 

 

 

 

 

Hokey, το Ξωτικό που γνωρίσαμε μέσα από μια ανάμνηση του Dumbledore

 

portrait___hokey_the_house_elf_by_ajnosftw

 

H Hokey υπηρετούσε την Hepzibah Smith. Η Hokey κατηγορήθηκε άδικα ότι δηλητηρίασε το κακάο της, αλλά το Υπουργείο Μαγείας το απέδωσε σε ατύχημα λόγω της μεγάλης της ηλικίας. Την κα Smith δηλητηρίασε, όπως όλα δείχνουν, ο Tom Marvolo Riddle για να κλέψει το Κύπελλο της Helga Hufflepuff και το μενταγιόν του Salazar Slytherin.

 

 

 

 

 

 

Τα ανώνυμα Ξωτικά του Hogwarts

 

Hogwarts_kitchens

 

Τουλάχιστον 100 Ξωτικά εργαζόταν στις κουζίνες του Hogwarts, όπου και ζούσαν σε φτωχικές συνθήκες, φορώντας πετσέτες κουζίνας για ρούχα. 

 

 

 

 

 
 
Ο Harry και η Hermione θάβουν το άψυχο σώμα του Dobby

Ο Harry και η Hermione θάβουν το άψυχο σώμα του Dobby

 

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των Ξωτικών έγινε στο τέταρτο έτος φοίτησης της Hermione Granger στο Hogwarts, φυσικά από την ίδια και στο πλαίσιο ίδρυσης της οργάνωσης Μ.Υ.Ξ.Α. (Μέτωπο Yπέρ Ξωτικών Αναξιοπαθούντων). 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MetaMeta

Cake Baker / Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών / Η τσιπούρα είναι ιχθυοκαλλιέργειας.

No Comments

Post a Comment