Η Ανάσταση στις θρησκείες του Game of Thrones - The Daily Owl
fade
29409
post-template-default,single,single-post,postid-29409,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Η Ανάσταση στις θρησκείες του Game of Thrones

Η Ανάσταση ως σημείο αναφοράς μιας θρησκείας εμφανίζεται πρωτίστως στον χριστιανισμό. Η αρχή έγινε με την ανάσταση του Λαζάρου, του μαθητή και φίλου του Ιησού, ο οποίος διέμενε με της αδερφές του στη Βηθανία. Όταν αρρώστησε ξαφνικά, η αδερφή του Μαρία ειδοποίησε τον Ιησού να έρθει γρήγορα για να τον σώσει. Εκείνος καθυστέρησε να ξεκινήσει το ταξίδι του κι έτσι ο Λάζαρος πέθανε και ενταφιάστηκε για τέσσερις ημέρες. Η ανάστασή του ήταν η προαναγγελία της ανάστασης του Θεανθρώπου και κίνησε τη διαδικασία δίωξής του από τους Φαρισαίους.

 

Σε ένα άλλο βιβλίο – εξίσου μεγάλο με τη Βίβλο, – η έννοια της ανάστασης εντοπίζεται σε ορισμένες από τις θρησκείες που παρουσιάζονται, άλλοτε με τρόπο πρακτικό και άλλοτε σε θεωρητικό μόνο επίπεδο. Στο Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς ο θάνατος συμβαίνει συχνά, δεν είναι, όμως, πάντα το τέλος. 

 

 

 

 

 

Ο Θεός του Φωτός 

 

giphy

 

Η έννοια της ανάστασης στο Game of Thrones εντοπίζεται πρωτίστως στη θρησκεία του R’hllor, του Θεού του Φωτός. Η θρησκεία αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Essos, όπου οι κληρικοί της, Κόκκινοι Ιερείς και Ιέρειες, αποτελούν πρόσωπα ιδιαίτερα σεβάσμια. Ο Θεός του Φωτός είναι το αντίθετο του Θεού του Πάγου και του Θανάτου. Βρίσκονται διαρκώς σε σύγκρουση και η ισορροπία των δυνάμεών τους καθορίζει το μέλλον του κόσμου. Σύμφωνα με τις αρχαίες προφητείες των βιβλίων του Asshai, η μεγάλη μάχη των Θεών θα τελειώσει όταν ο Azor Ahai ξαναγεννηθεί μέσα από τους καπνούς και με τον Φωτοδότη, το Κόκκινο Σπαθί των Ηρώων, ξυπνήσει τους πετρωμένους δράκους. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ενιαίο κριτήριο ανάμεσα στους Κόκκινους Ιερείς σχετικά με την επιλογή των νεκρών που θα επαναφέρουν στη ζωή. Ο Thoros of Myr για παράδειγμα, ανάσταινε διαρκώς τον Beric Dondarrion, καθώς μαζί πολεμούσαν στα δάση του Westeros ενάντια στους Lannisters. Ο σκοπός της ανάστασης του Dondarrion ήταν η συνέχιση του έργου της Αδελφότητας Χωρίς Λάβαρα, των “κλεφτών και αρματολών” του Westeros, που έκαναν αντίσταση απέναντι στην καταλήστευση του απλού λαού από την κεντρική εξουσία του Westeros. Η Melisandre, από την άλλη, ανάστησε τον Jon Snow για δυο λόγους. Ο θάνατός του ήταν άδικος και η επιστροφή του στη ζωή θα σήμαινε την προστασία των Βασιλείων από την επιδρομή του Χειμώνα. 

Κάθε τέτοια ανάσταση αποτελεί και μια πρόγευση της αναγέννησης του Azor Ahai και, συνακόλουθα, της εξολόθρευσης του Θεού του Θανάτου. Όσοι ανασταίνονται από τους Κόκκινους Ιερείς λειτουργούν σαν βιβλικοί “Λάζαροι“, παρουσιάζουν δε πολλές ομοιότητες με τη συγκεκριμένη προσωπικότητα. Ο Beric Dondarrion είχε πει ότι κάθε φορά που ανασταίνεται χάνει κι ένα κομμάτι από τον εαυτό του. Έτσι και ο Λάζαρος, μετά την ανάστασή του, δεν γέλασε ποτέ ξανά, καθώς η τετραήμερη παραμονή του στον Άδη του στέρησε οποιαδήποτε χαρά της ζωής, παρά το θαύμα της επαναφοράς του σε αυτήν. 

 

 

 

 

 

Ο Πνιγμένος Θεός 

 

got-game-of-thrones-29885504-500-281

 

Η θρησκεία του Πνιγμένου Θεού χρονολογείται από την εποχή της εισβολής των Andals. Ο Πνιγμένος Θεός είναι ένας αμείλικτος πολεμικός θεός που ωθεί τους Σιδερογέννητους στη θάλασσα. Η πειρατεία βρίσκεται στο αίμα τους χάρη στη θεϊκή αυτή βούληση και τους επιβάλλει να επιτίθενται, να λεηλατούν και να διεκδικούν αυτό που θέλουν χωρίς ηθικούς φραγμούς. Απέναντι από τον Πνιγμένο Θεό υπάρχει ο Θεός της Θύελλας, που αναταράσσει τη θάλασσα και βάζει εμπόδια στην κυριαρχία των Σιδερογέννητων, η οποία επιτυγχάνεται πρωτίστως με τη βοήθεια του υγρού στοιχείου. Ο θάνατος μέσω του πνιγμού και η συνακόλουθη ανάσταση αποτελούν κεντρικό στοιχείο της θρησκείας αυτής. Τα νεογέννητα βαφτίζονται με πνιγμό, ώστε το σώμα τους να αφιερωθεί αμέσως στη θάλασσα και, σε περίπτωση που δεν επανέλθουν στη ζωή, να βρεθούν στην κατοικία του Πνιγμένου Θεού. Οι κληρικοί πνίγονται για δεύτερη φορά και, όσοι αναβιώσουν, ζουν φτωχικά στις ακτές εξασκώντας τις θρησκευτικές τους πρακτικές καθημερινά. Με πνιγμό πραγματοποιούνται και οι εκτελέσεις των Σιδερογέννητων. 

“Ό,τι είναι νεκρό δεν μπορεί να πεθάνει ποτέ”, λένε στα Iron Islands. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς είπε στην αδερφή του Λάζαρου, Μάρθα, λίγο πριν αναστήσει τον Λάζαρο: “Όποιος πιστεύει σ’ Εμένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει, και κάθε άνθρωπος που ζει και πιστεύει σ’ Εμένα δεν θα πεθάνει ποτέ“. Η φράση αυτή αναφέρεται, βέβαια, στην Αιώνια Ζωή στον Παράδεισο, παρότι αρχικά κάποιοι από τους μαθητές του Ιησού πίστευαν ότι η έννοια της αθανασίας ήταν κυριολεκτική και ότι ο Λάζαρος δεν θα πέθαινε ξανά. Η σχέση ανάμεσα στις δυο φράσεις εντοπίζεται στο ζήτημα της αιώνιας ύπαρξης. Οι χριστιανοί θα κατακτήσουν την αιώνια ζωή μετά τον θάνατό τους, ενώ οι Σιδερογέννητοι, έχοντας ήδη πεθάνει και αναστηθεί μέσα από το νερό, απολαμβάνουν το στάτους του ήδη αναστημένου που, εντέλει, θα μείνει “αθάνατος” (θα χαραχτεί το όνομά του στην ιστορία) χάρη στις πράξεις του. 

 

 

 

 

 

Η ανάσταση ως παραφωνία

 

fa8d4e31_game-of-thrones-arise.xxxlarge

 

Η ανάσταση εμφανίζεται και με έναν ακόμα τρόπο στο Game of Thrones, ανορθόδοξο με βάση τον βιβλικό ορισμό της ανάστασης. Οι Wights, τα ζόμπι – υπηρέτες των White Walkers, “ανασταίνονται” ώστε να υπακούν στις προσταγές των τελευταίων. Ο αληθινός εαυτός τους, βέβαια, χάνεται μετά την επαναφορά τους σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση ζωής και θανάτου. Η εξολόθρευσή τους από τη φωτιά λειτουργεί με συμβολική συνέπεια, πρωτίστως στο πλαίσιο της ίδιας της saga. 

 

 

 

 

 

 

 

Meta CapsuleMeta Capsule

Cake Baker / Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών / Η τσιπούρα είναι ιχθυοκαλλιέργειας.

No Comments

Post a Comment