Οι λέξεις & η σημασία τους στο κόσμο του Χάρι Πότερ: Μαγικά πλάσματα και αντικείμενα - The Daily Owl
fade
4900
post-template-default,single,single-post,postid-4900,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Οι λέξεις & η σημασία τους στο κόσμο του Χάρι Πότερ: Μαγικά πλάσματα και αντικείμενα

 Πλέον είναι σίγουρο πως όλοι πιστεύουμε ότι η Ρόουλινγκ έχει διαβάσει όλη την μυθολογία που υπάρχει στο σύμπαν, ξέρει αγγλοσαξονικά, γαλλικά, λατινικά, ελληνικά, νορβηγικά και άλλα τόσα και απλώς δεν το παραδέχεται δημοσίως για να μην ανακαλύψουμε πως ανήκει σε ένα ανώτερο εξωγήινο είδος. Σηκωθείτε από καναπέδες, ντιβάνια, πολυθρόνες, καρέκλες! Μάλλον ξανακαθίστε και διαβάστε γιατί θα σας εξετάσουμε στο Wizardfest!

Abraxan: Η ράτσα των φτερωτών αλόγων του “Beauxbâtons” παίρνει το όνομά της από το ελληνικό “Αβράξας” μια λέξη με πολλά μυστικιστικά νοήματα, η οποία όμως είναι και εναλλακτικό όνομα για ένα από τα φτερωτά άλογα που έσερναν το άρμα του Ήλιου, τον Αίθωνα. Συγγενικές ράτσες είναι τα Thestrals (βλ.παρακάτω) και τα  Aethonan. Τα τελευταία και αυτά παίρνουν το όνομά τους από τον Αίθωνα.

 

Basilisk: Από τον μυθικό βασιλιά των ερπετών τον Βασιλίσκο, που είχε θανατηφόρο δηλητήριο και βλέμμα! Μπορούσε να βάλει φωτιά αλλά και ναSlytherin's_basilisk πετρώσει κάποιον μόνο κοιτώντας τον. Ο μόνος τρόπος για να τον σκοτώσει κάποιος ήταν να του δείξει το είδωλό του σε έναν καθρέφτη. Πήρε το όνομά του από το λοφίο που φέρει στο κεφάλι του, που έχει το σχήμα στέμματος. Τον συναντάμε σε όλη την ευρωπαϊκή μυθολογία.


Boggart: Στην κέλτικη μυθολογία τα μπόγκαρτ είναι πνεύματα που ζουν μέσα στα σπίτια και είναι άλλοτε φασαριώδη και άλλωτε φιλικά. Στην βόρεια 397163_1268563286539_fullΑγγλία πιστεύουν πως ποτέ δεν πρέπει να δώσεις όνομα σε ένα μπόγκαρτ, γιατί τότε θα γίνει ανεξέλεγκτο και θα αρχίσει να καταστρέφει τα πάντα, κάτι σαν να αναγνωρίζεις την ύπαρξή του δηλαδή, όπως γίνεται και με το μπόγκαρτ που μας παρουσιάζει η Ρόουλινγκ, που αρκεί να θυμάσαι πως η μορφή που παίρνει δεν είναι πραγματική και να φωνάξεις “Ρεντίκολο”!

 
Grindylow
: To grindylow (γκριντίλοου) ή grundylow στην αγγλική λαϊκή παράδοση  είναι ένα πλάσμα, που αρπάζει τα μικρά παιδιά με τα μακριά του χέρια και τα500px-potter15 πνίγει αν εκείνα πλησιάσουν πολύ κοντά σε όχθη λίμνης ή βάλτου.

 

Hippogriff: Ο μυθικός φτερωτός Ιππόγρυπας (Ίππος + γρύπας) είχε σώμα BuckBeakαλόγου, κεφάλι και νύχια αετού και η ράχη του ήταν σκεπασμένη με φτερά όπως ο γλυκούλης ο Ωραιόραμφός μας. Αποτελούσε απολλωνιακό, ηλιακό σύμβολο και η γέννηση του μύθου του ανάγεται στην εποχή της πρώτης ανακάλυψης απολιθωμάτων από τον προϊστορικό άνθρωπο.

 

Ηοrcrux: Από το λατινικό “Hor” που σημαίνει αποθήκη και το αγγλικό “crux”που είναι η ουσία ενός ζητήματος (όπως crux of the matter). Έχουμε λοιπόν την αποθήκη κάτι ουσιαστικού ή μιας ουσίας και επειδή η ψυχή θεωρείται ως η ουσία της ζωής μπορούμε να καταλήξουμε στην μετάφραση “αποθήκη της ψυχής”. Εκεί λοιπόν στηρίχθηκε και η ελληνική μετάφραση “Πεμπτουσιωτής” καθώς η πεμπτουσία είναι το αόρατο πέμπτο στοιχείο του σύμπαντος που δίνει ζωή, κατά την αρχαία ελληνική κοσμολογία, ο αιθέρας,, δηλαδή η ψυχή. Μια ακόμα ερμηνεία της λέξης Horcrux είναι ο συγκερασμός των λέξεων Horus και crux. O Horus, γιός του Όσιρη, ήταν ο αιγύπτιος θεός των νεκρών και crux στα λατινικά σημαίνει σταυρός. Ο συνδυασμός τους μας δίνει τον σταυρό του Horus, το γνωστό αιγυπτιακό σύμβολο ankh (ανκ) που είναι το σύμβολο της αθανασίας. Ό,τι εγγυάται κι ένας πεμπτουσιωτής δηλαδή, σε όποιον τολμήσει να τον δημιουργήσει. (Και όμως ναι, υπήρξε πετυχημένη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά αυτή τη φορά, γκρεμίστηκαν τουλάχιστον 50 φούρνοι).

 

Inferius: Οι κολασμένοι δεν είναι μαγικά πλάσματα αλλά πτώματα που

επαναφέρονται με τη χρήση Νεκρομαντείας. Παίρνουν το όνομά τους από το λατινικό “inferi”  που σημαίνει “οι σκιές του κάτω κόσμου”.

 
Pensieve: Παιχνίδι λέξεων της Ρόουλινγκ στα αγγλικά του “pensive” που σημαίνει σκεπτόμενος, αυτός που συλλογίζεται και “sieve” που είναι το κόσκινο. Στην Κιβωτό των Στοχασμών λοιπόν, μπορείς να αποθηκεύεις συλλογισμούς – αναμνήσεις που έχεις διαλέξει – κοσκινίσει με τη μνήμη σου.

 


Phoenix
: O αγαπημένος μας Φωκς είναι εμπνευσμένος από τον μυθικό

Φοίνικα (Φοῖνιξ στα αρχαία ελληνικά). Το μυθικό πουλί είναι αθάνατο και μπορεί να ξαναγεννηθεί από της στάχτες του, οι οποίες προέρχονται από την αυτοανάφλεξή του. Πέρα από την Ελληνική μυθολογία τον συναντάμε και στην Αιγυπτιακή και την Κινεζική.

 


Thestral
: Πιθανή έμπνευση για τα Θέστραλ είναι ένας κέλτικος θρύλος γνωστός με το όνομα “N’oun Doare”, που μεταφράζεται ως “δεν ξέρω”. Ο θρύλος ξεκινάει με έναν βασιλιά που βρίσκει ένα μικρό παιδί να κλαίει και να μην ξέρει πως το λένε, ούτε ποιοί είναι οι γονείς του και έτσι το υιοθετεί και του δίνει το όνομα N’oun Doare. Όταν το παιδί έγινε νέος και πήγε με τον βασιλιά για να αγοράσει σπαθί και άλογο, το άλογο που διαλέγει είναι ένα μαύρο, σκελετωμένο και τρομακτικό στην όψη αντί για κάποιο ομορφότερο. Αυτό το άλογο τελικά είχε την δύναμη να τον μεταφέρει μέσω της μαγείας, όσο μακριά ήθελε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ ήταν και πολύ πιστό. Στη συνέχεια ο N’oun Doare ξεκινάει μια σειρά από περιπέτειες έχοντας στο πλευρό του  ένα είδος γερακιού που λέγεται kestrel και ένα δαίμονα. Πολύ πιθανό λοιπόν η  Ρόουλινγκ να συνδύασε το kestrel με το άλογο και τον δαίμονα φτιάχνοντας έτσι το Thestral που είναι φτερωτό, τρομακτικό στην εμφάνιση, με άσπρα μάτια, όμως αρκετά παρεξηγημένο και πιστό.

 

Veela: Στην Βουλγάρικη μυθολογία οι Villa είναι πανέμορφα θηλυκά πλάσματα σαν νεράιδες. Ζουν κοντά σε ποτάμια και μαγεύουν τους ανθρώπους με τον χορό και το τραγούδι τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι μασκότ της Βουλγάρικης ομάδας στο “World Cup” ήταν Βέλες. H Φλερ Νττελακούρ έχει αίμα Βέλας και φαίνεται!

 

Για να μάθετε για το νόημα πίσω από τα ονόματα των χαρακτήρων στον κόσμο του Χάρι Πότερ πατήστε εδώ!

ΠΗΓΕΣ

 

NoxNox

Nemesis: Dolores Umbridge και ένας καθηγητής στη σχολή μου (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε). Skills: Μπορώ να φάω μια κατσαρόλα ντολμαδάκια μόνη μου! Μίλα μου για: Μουσική, Ζωγραφική, Βιβλία, Χορό, Παιχνίδια, Παραμύθια, Διάστημα, Σειρές, Fandoms.... (θα μπορούσα να γράφω για πάντα αλλά δεν πιάνει το "Capacious extremis").

3 Comments

Post a Comment