Τα κάστρα της Ελλάδας, Μέρος Α΄ - The Daily Owl
fade
20778
post-template-default,single,single-post,postid-20778,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Τα κάστρα της Ελλάδας, Μέρος Α΄

Διάσπαρτα στους λόφους, στους κάμπους και στις ακτές,  τα ελληνικά κάστρα ξετρυπώνουν σαν απομεινάρια είτε της αρχαίας εποχής είτε του πρώιμου και ύστερου μεσαίωνα αποπνέοντας μύθους και θρύλους που ζωντανεύουν υπό το φως του καλοκαιρινού φεγγαριού. Υψώνονται σιωπηλά, γεμάτα μνήμες ενός απώτερου παρελθόντος και είναι κατάμεστα με μυστικά και ανθρώπινες ιστορίες γραμμένες στα τείχη τους και τις πολεμίστρες τους.
Δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν σε ομορφιά εκείνα της Δυτικής Ευρώπης, παρά μόνο την συντήρησή τους καθώς ο χρόνος και η πολιτεία τους έχει φερθεί αδυσώπητα.
Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα θα ανακαλύψουμε τα πιο ονομαστά οχυρά, που παρά τη φθορά τους εξακολουθούν να αντηχούν τις μακρινές φωνές αλλοτινών εποχών.

 

 

ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Το γοητευτικό κάστρο της Ακροκορίνθου

Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας φιλονικούσαν για το ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή, με την τελική διανομή να περιέρχεται στο θεό Απόλλωνα. Ο λόφος αφιερώθηκε στον Απόλλωνα αλλά και στην θεά Αφροδίτη, όπου συνέρρεαν στο ιερό της σκλάβες και ιερόδουλες, αφιερωμένες στη θεά της ομορφιάς.
Η αρχαία Ακροκόρινθος οχυρώθηκε περίπου τον 7ο -6ο αιώνα π.Χ. από τους τυράννους Κύψελο και Περίανδρο, μετατρέποντας τον πρότερο λατρευτικό χώρο σε πόλη.
 Κυριεύτηκε από Μακεδόνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Φράγκους, οι οποίοι πρόσθεταν και επέκτειναν τα κύρια τείχη του κάστρου, με τους Ενετούς να του δίνουν την σημερινή του μορφή το 1687. Αργότερα πέρασε στην κατοχή των Οθωμανών για να περιέλθει οριστικά το 1827 στους Έλληνες επαναστάτες.
Η τοποθεσία του έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, όπως επιβεβαιώνεται άλλωστε από τις αμέτρητες καταλήψεις και ανακαταλήψεις του κάστρου, λόγω της ορατότητας του κάστρου στο Κορινθιακό Πέλαγος, τη Στερεά Ελλάδα και τον Σαρωνικό.
Θρυλείται ότι κατά την πολιορκία της Ακροκορίνθου από τους Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. ο άρχοντας του Ναυπλίου Λέοντας Σγουρός, αυτοκτόνησε από τα τείχη του λόγω της κυριαρχίας των Φράγκων στην Ελλάδα.
Το κάστρο της Ακροκορίνθου εξακολουθεί να δεσπόζει στον απότομο βράχο, ένα αγέρωχο οχυρό που πέρασε από τα χέρια αμέτρητων κατακτητών.

 

 

ΜΥΣΤΡΑΣ 

Άποψη από ψηλά της θρυλικής καστροπολιτείας του Μυστρά


Η νεκρή καστροπολιτεία του Μυστρά κατέχει ένα ξεχωριστό κομμάτι της Βυζαντινής Ιστορίας. Χτίστηκε στην κοιλάδα του Ευρώτα στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο σε μια ιδιαίτερα στρατηγική θέση αλλά και επιφορτισμένη με το μυθικό στοιχείο, λόγω της εγγύτητας της τοποθεσίας με την αρχαία Σπάρτη.
Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστό ως το τελευταίο προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς απετέλεσε την πρωτεύουσα της ετοιμοθάνατης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Μυστράς υπό την κυριαρχία των Παλαιολόγων μετατρέπεται στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της δύουσας αυτοκρατορίας. Στον Μύστρα άλλωστε, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’.
Ως κτίσματα ξεχωρίζουν ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, η Μητρόπολη στην Κάτω Χώρα, ο σπηλαιώδης Ναός της Παναγίας της Περιβλέπτου καθώς και ο Ναός της Αγίας Σοφίας.
Η καστροπολιτεία του Μυστρά συνέχισε να κατοικείται έως και το 1840 ώσπου το 1989 αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.

 

 

ΠΑΛΑΜΗΔΙ-ΝΑΥΠΛΙΟ

Το σαγηνευτικό Παλαμήδι

Το θρυλικό κάστρο του Παλαμηδίου άρχισε να κατασκευάζεται το 1678, ώσπου ολοκληρώθηκε το 1714 από τους Βενετούς κατά τη διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου. Ανά τους καιρούς η κτήση του άλλαξε πολλούς κατακτητές έως το 1822 όπου και καταλήφθηκε οριστικά από τους επαναστατημένους Έλληνες.
Το ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό σχέδιο των προμαχώνων αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Σημειωτέον, τα ονόματα των προμαχώνων άλλαζαν μαζί με τους κύριους του κάστρου, φέροντας ονόματα ηρώων και Αγίων. Με την ανασύσταση του ελληνικού κράτους, το κάστρο του Παλαμηδίου μετατράπηκε σε φυλακή, όπου και φυλακίστηκε ο ήρωας της Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για εσχάτη προδοσία το 1833.
Φημολογείται ότι το κάστρο διαθέτει 999 σκαλιά και σύμφωνα με την παράδοση το χιλιοστό κατεδαφίστηκε από το άλογο του Κολοκοτρώνη.
Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Πελοποννήσου και η μαγευτική θέα στον αργολικό κόλπο συνεπαίρνει τον επισκέπτη.

 

 

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ-ΛΑΚΩΝΙΑ

Η ρομαντική Μονεμβασιά

Η κρυμμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί ένα από πιο θαυμαστά κάστρα της Ελλάδας. Χτισμένη σε μια μικρή νησίδα που ενώνεται με μια μικρή λωρίδα γης, η Μονεμβασιά αποτέλεσε ένα διαμάντι τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους διεκδικητές της καθώς ανά τους αιώνες ήταν ένα εξαιρετικά ποθητό λάφυρο για τους πειρατές. Ιδρύθηκε το 583 μ.Χ επί αυτοκράτορα Μαυρίκου ως καταφύγιο στις επιδρομές των πειρατών αλλά και των Αβάρων και των Σλάβων.
Όντας σε εξαιρετική στρατηγική θέση, η Μονεμβασιά, ανακαταλήφθηκε αρκετές φορές, λαμβάνοντας παράλληλα προσωνύμια από κάθε πρόσκαιρο κατακτητή της όπως, «Γιβραλτάρ της Ανατολής», «Μενεξέ Καλέσι», δηλαδή Κάστρο των Λουλουδιών στα τούρκικα, καθώς και ως η «Ανθομυριστή Καστροπολιτεία του Νότου.»
Στη Μονεμβασιά γεννήθηκε και έζησε αρκετά χρόνια της ζωής του ο Γιάννης Ρίτσος, με το σπίτι του να δεσπόζει στην κεντρική πύλη του κάστρου.
Σήμερα, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί έναν ιδιαίτερο πόλο έλξης για τους λάτρεις των κάστρων αλλά και τις ρομαντικές ψυχές, που αναζητούν ίχνη κάποιας άλλης εποχής.

 

 

ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 

Θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Χτισμένο

Το ξεχωριστό κάστρο Ναυπάκτου

σε στρατηγική θέση στο λόφο αλλά και στο λιμάνι της Ναυπάκτου, αποτελούσε από τα αρχαία κιόλας χρόνια, ένα ιδιαίτερα ποθητό σημείο. Το Ενετικό κάστρο της Ναυπάκτου κτίστηκε το 1204 στα θεμέλια της αρχαίας ακρόπολης της Ναυπάκτου, διατηρώντας μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία μέχρι και σήμερα, καθώς είναι ένα κάστρο που κατέχει προσθήκες από όλες τις ιστορικές περιόδους. Παραμένει έως και σήμερα ένα εξαιρετικά γοητευτικό φρούριο καθώς εκτείνεται από το λόφο της Ναυπάκτου έως και τη θάλασσα.

 

 

 

[spoiler]Cover photo: http://www.thetravelbook.gr

http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/28/kastra-europhs_n_10716130.html?utm_hp_ref=greece

AquamaryAquamary

Aqua Mary, House of Water Bearer “For I have always been a seeker, a dreamer, and a ponderer on seeking and dreaming...” ― H.P. Lovecraft, Night Ocean

No Comments

Post a Comment